του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Η «απενεργοποιημένη» τα τελευταία χρόνια νεολαία ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μια καθοριστικής σημασίας ευκαιρία.

Της δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσει ξανά επίσημη υπόσταση και να διαδραματίσει ρόλο στα θέματα που απασχολούν τη νέα γενιά.

Όπως ανακοινώθηκε από τα χείλη του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, Νίκου Αθανασάκη και του υπευθύνου του κόμματος για τη νεολαία, Κώστα Σκανδαλίδη στα τέλη του επόμενου μήνα θα διεξαχθεί με μια πρωτοποριακή και εξαιρετικά «ανοιχτή» διαδικασία το συνέδριο ανασυγκρότησης.

Για όλους εκείνους που έχουν βρεθεί στο παρελθόν στους κόλπους της οργάνωσης και έδωσαν μάχες γι’ αυτή, το συγκεκριμένο γεγονός σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητο και δημιούργησε θετικές σκέψεις αλλά και προσδοκίες.

Η υπόλοιπη κοινωνία ωστόσο και ειδικά οι νέοι, είναι εξίσου βέβαιο ότι έμειναν ασυγκίνητοι με το ότι η νεολαία ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά επανιδρύεται.

Σε αυτό το σημείο θεωρώ ότι έγκειται η επιτυχία της νέας οργανωτικής προσπάθειας του άλλοτε μεγαλύτερου νεολαιίστικου φορέα της χώρας.

Το συνέδριο αλλά και οι διαδικασίες που θα προηγηθούν δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν μια εσωτερική, μυστική υπόθεση ημετέρων, με σκοπό να συστήσουν τους μηχανισμούς εκείνους που θα τους φέρουν πιο κοντά στην ανάληψη πόστων στην ιεραρχία που θα προκύψει.

Το ζήτημα είναι η διοργάνωση του συνεδρίου να γίνει το εφαλτήριο επαναπροσέγγισης της νέας γενιάς με το ΠΑΣΟΚ, μέσα από απόλυτα διαφανείς πρακτικές και με τρόπο τέτοιο που θα φέρει στο προσκήνιο όλα τα «καυτά» προβλήματα της ατζέντας αλλά και τις λύσεις που οι προοδευτικοί νέοι άνθρωποι προτείνουν.

Μέχρι σήμερα η εικόνα που υπάρχει στο μυαλό των περισσοτέρων για τους νέους εκείνους που δραστηριοποιούνται σε πολιτικές παρατάξεις είναι ότι πρόκειται για άτομα που μοναδικό κίνητρο για αυτή τους την ενασχόληση είναι η προσωπική τους εξασφάλιση, πολιτική ή επαγγελματική.

Για τους γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στη νεολαία ΠΑΣΟΚ πριν τη διάλυσή της, η παραπάνω άποψη δεν απείχε και τόσο από την πραγματικότητα.

Στη νέα αυτή ευκαιρία που δίνεται, τα σύνδρομα του παρελθόντος είναι επιτακτική ανάγκη να εκλείψουν. Η πορεία προς το μέλλον είναι μονόδρομος και αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι ομάδες, περιχαρακώσεις και αποκλεισμοί δε μπορεί να υπάρξουν. Όσοι έχουν προτάσεις και όραμα για την παιδεία, την πολιτική, τους θεσμούς, τη λειτουργία των κομμάτων, το περιβάλλον, τις νέες τεχνολογίες και ό,τι άλλο τους απασχολεί είναι ευπρόσδεκτοι να το διατυπώσουν και να θέσουμε όλοι μαζί τις βάσεις για τη δημιουργία επιτέλους και στη χώρα μας μιας εθνικής στρατηγικής για τη νέα γενιά.

Η νεολαία ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει και πάλι πρωταγωνιστής και θα το πετύχει μόνο αν αποδείξει ότι έχει αλλάξει ριζικά νοοτροπία.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Advertisements