Πολυεθνικοί κολοσσοί σε καμπάνια κατά της κλιματικής αλλαγής

αναδημοσίευση από το http://www.in.gr

Πάνω από 85 μεγάλες βιομηχανίες, ανάμεσά τους η General Electric, η Air France, η Bayer και η Allianz, ενώνουν τις δυνάμεις τους

σε μια καμπάνια κατά της κλιματικής αλλαγής, απαιτώντας από τις κυβερνήσεις να θέσουν δεσμευτικά όρια στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Παγκόσμια Στρογγυλή Τράπεζα για την Κλιματική Αλλαγή, όπως ονομάζεται η συμμαχία, χαρακτηρίζει την παγκόσμια θέρμανση «επείγον πρόβλημα».

«Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις αναλαμβάνουν τον δίκαιο ρόλο τους ως καταλύτες για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Όμως η δράση από την πλευρά των επιχειρήσεων δεν είναι αρκετή» δήλωσε την Τρίτη στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος της GE Τζέφρι Ίμελτ.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Στρογγυλή Τράπεζα, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο γίγαντας του αλουμινίου Alcoa και οι ασφαλιστικές Swiss Re και Munich Re, καλεί τις κυβερνήσεις να θέσουν «επιστημονικούς στόχους» για τη συγκέντρωση του διοξείδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, με ορίζοντα τα μέσα του αιώνα.

H Alcoa, η GE, η DuPont και άλλες εταιρείες έχουν ήδη ζητήσει δεσμευτικά όρια εκπομπής από την κυβέρνηση Μπους.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο, η διεθνής συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής, προβλέπει μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου κατά 5% έως το 2012, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος παραγωγός διοξειδίου στον κόσμο, αρνήθηκαν να δεχτούν υποχρεωτικά όρια.

Η συμμαχία ζητά επίσης να καθοριστούν τιμές για το διοξείδιο του άνθρακα και να δημιουργηθεί διεθνής αγορά των ποσοστώσεων εκπομπής, στα πρότυπα του Κιότο: Όσες βιομηχανίες ξεπερνούν τα όρια θα πρέπει να πληρώνουν το υπόλοιπο, ενώ όσες μολύνουν λιγότερο απ΄όσο τους αναλογεί μπορούν να πωλούν το υπόλοιπο από το μερίδιό τους.

Η ανακοίνωση της Στρογγυλής Τράπεζας εκδόθηκε λίγες ώρες αφότου οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ δεσμεύτηκαν για μείωση της εκπομπής κατά τουλάχιστον 20% έως το 2020.

Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσαν ότι στη σύνοδο της G8 που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Γερμανία θα πιέσουν για την υπογραφή της συμφωνία που θα διαδεχθεί το Κιότο.

news.in.gr

δες επίσης
http://www.earthinstitute.columbia.edu/grocc/

Advertisements