ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ (1907-1985)
εκατό χρόνια από τη γέννησή του

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2007, μια χρονιά αφιερωμένη στον Νίκο Εγγονόπουλο

Από τους σημαντικότερους δημιουργούς της πρωτοποριακής γενιάς του ’30, ο Εγγονόπουλος υπήρξε εισηγητής του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα – τόσο του ποιητικού (μαζί με τον Ανδρέα Εμπειρίκο), όσο και του ζωγραφικού.
Συνέβαλε ουσιαστικά στην ανανέωση της ελληνικής ποίησης συνθέτοντας με το έργο του την πλέον ιδιότυπη γραφή του μοντερνιστικού μας λόγου ενώ ανάλογα ανανεωτική υπήρξε στο εικαστικό μας πεδίο η ζωγραφική εργασία του.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννησή του και αναγνωρίζοντάς τον ως έναν σπουδαίο δημιουργό που σημάδεψε την ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα, διοργανώνει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), ένα πρόγραμμα ποικίλων εκδηλώσεων που έχουν σκοπό να φωτίσουν καλύτερα το έργο του και συγχρόνως να το φέρουν σε επαφή με το ευρύτερο κοινό. Για την υλοποίηση του προγράμματος το ΕΚΕΒΙ συνεργάστηκε με άλλους φορείς και οργανισμούς, όπως το Μουσείο Μπενάκη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ειδικά η καμπάνια της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ, της ΤΡΑΜ Α.Ε., του ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ και τη συμβολή των ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΟΣΕ, ΚΤΕΛ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του έτους 2007 περιλαμβάνει:

• Έκδοση του λευκώματος «Νίκος Εγγονόπουλος – εκατό χρόνια από τη γέννησή του : η αγάπη είναι ο μόνος τρόπος… » με φιλολογική επιμέλεια της Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου, καθ/τριας ΑΠΘ. (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ)
(Για αναλυτικές πληροφορίες κάντε κλικ εδώ)

• Έκθεση «Εγγονόπουλος 2007: …ωραίος σαν Έλληνας» στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)
(Για αναλυτικές πληροφορίες κάντε κλικ εδώ)

• Παράσταση–αφιέρωμα στον Εγγονόπουλο στο Μέγαρο Μουσικής, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα και επιλογή κειμένων από τον Νάσο Βαγενά. (16 ΜΑΡΤΙΟΥ)
(Για αναλυτικές πληροφορίες κάντε κλικ εδώ)

• Οι στίχοι του Εγγονόπουλου θα ταξιδεύουν καθημερινά μαζί μας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Στα πλαίσια της καθιερωμένης πλέον καμπάνιας που οργανώνει κάθε χρόνο το ΕΚΕΒΙ με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. (19 ΜΑΡΤΙΟΥ – 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)
(Για αναλυτικές πληροφορίες κάντε κλικ εδώ)

• Θεματική – ερευνητική έκθεση με τίτλο: «Τόπος : Εγγονόπουλος» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με επιμελητή τον Ντένη Ζαχαρόπουλο. (20 ΜΑΪΟΥ – 20 ΙΟΥΝΙΟΥ)
(Για αναλυτικές πληροφορίες κάντε κλικ εδώ)

• Διήμερο επιστημονικό συνέδριο: «Εγγονόπουλος 2007: ο ποιητής και ο ζωγράφος» με τη συμμετοχή 35 μελετητών του έργου του από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο Μουσείο Μπενάκη. (23 και 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
(Για αναλυτικές πληροφορίες κάντε κλικ εδώ)

• Επετειακή έκθεση που οργανώνει το Μουσείο Μπενάκη στο Κτήριο της οδού Πειραιώς, με 250 περίπου αντιπροσωπευτικά έργα από τις πέντε δεκαετίες της εικαστικής του παραγωγής και έκδοση καταλόγου με επιμελήτρια την Κατερίνα Περπινιώτη-Αγκαζίρ. (13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)
(Για αναλυτικές πληροφορίες κάντε κλικ εδώ)

• Ανανέωση και εμπλουτισμός με νέο υλικό του διαδικτυακού τόπου http://www.engonopoulos.gr σε συνεργασία με την οικογένεια Εγγονόπουλου.
(Για αναλυτικές πληροφορίες κάντε κλικ εδώ)

• Κινητή έκθεση – αφιέρωμα που αποτελείται από ταμπλώ με εργο-βιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων, φωτογραφίες και άλλο αρχειακό υλικό και συνοδεύεται από ταινίες με θέμα τη ζωή του Εγγονόπουλου ή εμπνευσμένες από το έργο του.
(Για αναλυτικές πληροφορίες κάντε κλικ εδώ)

• Συναυλία από μικρό μουσικό σύνολο με έργα που συνδέονται με τα μυθολογικά θέματα του Εγγονόπουλου, σε σκηνοθεσία Μαρίας Γυπαράκη.
(Για αναλυτικές πληροφορίες κάντε κλικ εδώ)

• Προβολή της ταινίας για τον Εγγονόπουλο «Ο κήπος με τα αμέτρητα παράθυρα», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Ξανθόπουλου, την Πέμπτη 15 Μαρτίου, ώρα 21:10 από την ΕΤ 1.

Οι επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συνδρομή Οργανωτικής Επιτροπής από ειδικούς οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το λογοτεχνικό και το ζωγραφικό έργο του Εγγονόπουλου και αποτελείται από τους κ.κ.:

Σταύρο Ζουμπουλάκη, διευθυντή του περιοδικού Νέα Εστία. και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής
Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, καθ/τρια ΑΠΘ
Δημήτρη Αρβανιτάκη, ιστορικό-Μουσείο Μπενάκη
Κατρίν Βελισσάρη, Δ/ντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου
Νάσο Βαγενά, ποιητή-καθ/τή Πανεπιστημίου Αθηνών
Κατερίνα Καρύδη, εκδόσεις Ίκαρος
Νίκη Λοϊζίδη, καθ/τρια Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
Άρη Μαραγκόπουλο, συγγραφέας
Μιχαήλ Μερακλή, ομ. καθ/τής Πανεπιστημίου Αθηνών
Δημήτρη Νόλλα, συγγραφέα-πρόεδρο Εθνικού Κέντρου Βιβλίου
Λευτέρη Ξανθόπουλο, σκηνοθέτη-ποιητή

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΚΕΒΙ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΟΛΛΑ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΕΒΙ κ. ΚΑΤΡΙΝ ΒΕΛΙΣΣΑΡΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΚΕΒΙ)

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, MEGARON PLUS, ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ:
ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΤΡΑΜ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΟΣΕ, ΚΤΕΛ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
ΕΡΤ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ,
ATHENS VOICE

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ευχαριστεί θερμά την κυρία Λένα Εγγονοπούλου και την κυρία Ερριέττη Εγγονοπούλου για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση του προγράμματος

δείτε σχετικά
http://www.ekebi.gr/greek.html

Advertisements