Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
kouklouberis@hotmail.com

Μετά από αρκετές αναβολές και παρατάσεις, το ΠΑΣΟΚ ανακοινώνει τελικά την Κυριακή το πρόγραμμά του σε μια ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Από μόνο του το γεγονός αυτό δε μπορεί παρά να είναι σημαντικό, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει δημοσίως στους πολίτες την πρότασή του για τη διακυβέρνηση της χώρας, ευελπιστώντας παράλληλα να καταφέρει να τους πείσει να το εμπιστευτούν όποτε κι αν οριστεί το άνοιγμα της κάλπης.

Κι εδώ που τα λέμε, η στιγμή αυτή δε θα αργήσει και πολύ, αφού μπορεί μεν η κυβέρνηση να διαμηνύει κατηγορηματικά προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ελάχιστοι όμως είναι πλέον εκείνοι που πιστεύουν τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της, μιας και όπως γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο η ατζέντα «αδειάζει» από θέματα και τα επικοινωνιακά τρικ εξαντλούνται.

Το ΠΑΣΟΚ, αν και «ζαλισμένο» από τα χίλια μύρια εσωκομματικά του προβλήματα, βρίσκεται – κατά τη γνώμη μας – ακόμη μέσα στο παιχνίδι. Θα ισχυριστούν βέβαια κάποιοι ότι οι δημοσκοπήσεις άλλα δείχνουν, η πολιτική σκακιέρα όμως επιφυλάσσει πολλά απρόοπτα που δεν επιτρέπουν σε κανέναν να επαναπαυτεί σε αυτές και μόνο, διότι στο τέλος θα το μετανιώσει. Τα σχετικά παραδείγματα με ανέλπιστες ανατροπές και εκπλήξεις από την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα είναι άλλωστε ουκ ολίγα.

Καταλήγοντας και δημοσιοποιώντας το πρόγραμμά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά κηρύσσει την έναρξη της αντεπίθεσής του. Τρία θεωρούμε πως είναι τα βασικά «κλειδιά» για να υπάρξει επιτυχής έκβαση και να μπορέσει να διαμορφώσει ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα.

Πρώτον και ιδιαίτερα κρίσιμο, να αποδείξει στην πράξη ότι αποτελεί το αποκούμπι και τον πραγματικό σύμμαχο των λαϊκών και ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας, μια σχέση που ήταν παλαιότερα προνομιακή για το ΠΑΣΟΚ και συνιστούσε την κινητήριό του δύναμη αλλά σταδιακά «ξεθώριασε», με συνέπεια η εν λόγω κοινωνική κατηγορία να στραφεί αλλού.

Δεύτερο ζητούμενο είναι να διατυπώσει με απόλυτη σαφήνεια και συγκεκριμένο τρόπο τις θέσεις του και να καταδείξει τις διαφορές του με τη ΝΔ. Μέχρι στιγμής είναι διάχυτη στον κόσμο η εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ βαδίζει χωρίς πυξίδα και οι προτάσεις του επί των περισσοτέρων ζητημάτων είναι θολές ή παρόμοιες με την κυβέρνηση.

Τρίτον και τελευταίο αλλά μείζονος σημασίας στοίχημα είναι να επικρατήσει μεταξύ των στελεχών του Κινήματος ενότητα και ομοψυχία, η οποία θα αυξήσει τη συσπείρωση στη βάση των φίλων και ψηφοφόρων και θα θέσει τέρμα στην εσωστρέφεια και τις αρνητικές της επιπτώσεις.

Για να δούμε, θα κατορθώσει άραγε ο Γιώργος Παπανδρέου να φέρει εις πέρας τη δύσκολη αυτή αποστολή, ώστε να αποκτήσει ξανά η χώρα όραμα και να κερδίσουν πίσω τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση οι πολίτες;

Advertisements