Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αυτή δεν είναι συγκέντρωση.

Είναι πανστρατιά. Δημοκρατική πανστρατιά. Και είναι η πανστρατιά της νίκης.

Της νίκης στις εκλογές που έρχονται. Της νίκης της δημοκρατικής παράταξης.

Η συγκέντρωση αυτή είναι η απάντηση του λαού.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο.

Το ΠΑΣΟΚ είναι δυνατό.

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα, είναι έτοιμο.

Το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει την Ελλάδα.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Είμαστε εδώ, διότι πολλοί θέλουν τον λαό παραιτημένο. Πολλοί θέλουν τη νεολαία αδιάφορη. Πολλοί θέλουν τον εργαζόμενο χωρίς ελπίδα. Πολλοί θέλουν το ΠΑΣΟΚ χωρίς φωνή, χωρίς ισχύ, χωρίς Πρόγραμμα, χωρίς ενότητα.

Τους διαψεύσαμε χθες.

Τους διαψεύσαμε σήμερα.

Θα τους διαψεύσουμε αύριο.

Θα τους διαψεύδουμε καθημερινά.

Και θα τους διαψεύσουμε στις εθνικές εκλογές.

Σήμερα, απάντηση δίνετε εσείς.

Δίνετε εσείς απάντηση με την παρουσία σας, δυναμική απάντηση.

Και η απάντηση είναι, ότι δεν περνάνε τα στημένα παιχνίδια.

Σε αυτά δίνει τέλος ο λαός.

Είμαστε όλοι εδώ, γυναίκες και άντρες, νέοι και μεγαλύτεροι, εργαζόμενοι και απόμαχοι της δουλειάς, φοιτητές και καθηγητές που δίνουν μάχη για την Παιδεία, επαγγελματίες και επιστήμονες, μικρομεσαίοι και αγρότες.

Και ναι, φέρνουμε μαζί μας τον ήλιο της ελπίδας και πάλι, για μια μεγάλη νίκη στις εκλογές που έρχονται. Είμαστε όλοι εδώ, στηρίζουμε και στηριζόμαστε απ’ τους ανθρώπους της δημιουργίας, της σκληρής προσπάθειας, της παραγωγικής εργασίας.

Μιλάω σήμερα σε εσάς, διότι αυτό το Κίνημα σε εσάς οφείλει να μιλήσει.

Εσάς υπηρετεί.

Σε εσάς λογοδοτεί.

Και σήμερα σας καλώ όλους, να σηματοδοτήσουμε μια νέα αρχή. Όλοι μαζί, μια νέα αρχή, μια νέα αφετηρία, δυναμικά, με το Πρόγραμμά μας, με τις αρχές μας, με τις αξίες μας, με την παράδοσή μας. Και έχουμε μια μεγάλη παράδοση. Παράδοση, βαθιά δημοκρατική.

Όταν το 1974, ξεκινήσαμε με την Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, ξέρετε τι μας έλεγαν; Μας έλεγαν ότι ήμασταν «εκτός πραγματικότητας». «Αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα», έλεγαν στον Ανδρέα Παπανδρέου. Μας έλεγαν «πώς θα τα βάλετε με τις μεγάλες δυνάμεις»; Μας έλεγαν «με ποια κονδύλια θα φτιάξετε κέντρα υγείας»; Μας έλεγαν «πώς θα χτυπήσετε το κράτος της δεξιάς και το παρακράτος του φακελώματος»;

Αλλά εμείς δεν λυγίσαμε.

Δεν χάσαμε την πίστη μας.

Διότι εμείς ξέραμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Και εμείς, σπάσαμε την μοιρολατρία. Σπάσαμε την απαξίωση. Και αυτό το κάναμε, διότι πιστέψαμε στις δυνάμεις του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό, φίλες και φίλοι, φοβόταν το κατεστημένο. Αυτό φοβόντουσαν όλες οι δυνάμεις της ακινησίας και της δεξιάς συντήρησης. Έναν λαό με αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Και αυτό πάντα φοβούνται.

Και σε αυτό τον αγώνα, ήταν πολλοί που δεν λύγισαν. Ήταν πολλοί, που εμπνεύστηκαν απ’ το όραμα μιας μεγάλης ανατροπής και ενέπνευσαν με τους δικούς τους αγώνες. Και αυτοί είναι σήμερα εδώ. Είναι σήμερα εδώ, στην καρδιά μας και στην συνείδησή μας. Όλοι όσοι έδωσαν την ζωή τους, στη μεγάλη υπόθεση της δημοκρατικής παράταξης και της σοσιαλιστικής προοπτικής.

Είναι εδώ, στη συνείδησή μας και στην καρδιά μας. Η Μελίνα Μερκούρη. Ο Γιώργος Γεννηματάς. Ο Αλέκος Παναγούλης. Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς. Ο Αντώνης Τρίτης. Ο Πέτρος Μόλαρης. Ο Γιάννης Αλευράς. Ο Γέρος της Δημοκρατίας, ο Γεώργιος Παπανδρέου. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τιμούμε όλους, που έδωσαν τόσους αγώνες. Όλοι τους είναι εδώ και μας εμπνέουν σήμερα, να συνεχίσουμε τον αγώνα δυναμικά, για την νίκη αύριο.

Είναι εδώ η ιστορία μας, αλλά είναι εδώ και το παρόν και το μέλλον του Κινήματός μας. Είναι εδώ, μαζί μας, η νέα γενιά. Είναι εδώ, μαζί μας, νέοι αγωνιστές. Είναι εδώ, μαζί μας, αγωνιστές μιας δίκαιης κοινωνίας. Και είμαστε όλοι εδώ, για να δώσουμε νέα προοπτική, σιγουριά και ελπίδα, αυτοπεποίθηση στον Έλληνα και την Ελληνίδα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το 1974 παλεύαμε για μια Ελλάδα ανεξάρτητη. «Η Ελλάδα στους Έλληνες» έλεγε ο Ανδρέας. Σήμερα, ζούμε στον κόσμο του άγριου ανταγωνισμού που αλλάζει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Ζούμε στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης, με νέες προκλήσεις και ευκαιρίες.

Και σήμερα, υπάρχει νέο δημοκρατικό και πατριωτικό στοίχημα.

Να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες αλλαγές της παγκόσμιας οικονομίας και κοινωνίας.

Να εξασφαλίσουμε ότι ο λαός μας και η νέα γενιά της χώρας είναι εξοπλισμένοι για τις μεγάλες προκλήσεις.

Να εγγυηθούμε ότι θα συμμετέχουμε εμείς οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, στη νέα τεχνολογική και παραγωγική επανάσταση, με σιγουριά, με ασφάλεια.

Να εγγυηθούμε ότι θα είμαστε εμείς συνδιαμορφωτές και όχι ουραγοί των αλλαγών στην περιοχή μας, στην Ευρώπη, και γιατί όχι, και στην παγκόσμια κοινότητα.

Μόνο με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Και αυτό, απαιτεί μεγάλες αλλαγές στην ελληνική κοινωνία.

Αλλαγές, όμως, που θα χτυπήσουν συμφέροντα, κατεστημένα και αντιλήψεις. Και εμείς, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το βήμα και την σύγκρουση. Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλή, αποδείχθηκαν λίγοι για την Ελλάδα. Αποδείχθηκαν εξαρτημένοι από τις δυνάμεις αυτές, του κατεστημένου.

Εμείς, το προοδευτικό κίνημα, εκφράζουμε ξανά γνήσια, δημοκρατικά, συμμετοχικά, τις πραγματικές ανάγκες του έλληνα πολίτη, του ελληνικού λαού, ανόθευτα και ασυμβίβαστα.

Είμαστε εδώ, γνήσια, δημοκρατικά, να εκφράσουμε τους πόθους και τα οράματα του ελληνικού λαού.

Χωρίς συμβιβασμούς.

Γι’ αυτό, απαιτούμε ένα κράτος, που υπηρετεί τον πολίτη και δεν τον βλέπει ως πελάτη. Ένα κράτος, που λειτουργεί για τους ανθρώπους της κοινωνίας, και όχι για τους παράγοντες του κόμματος της δεξιάς. Ένα κράτος, που υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, και όχι το συμφέρον των «ημετέρων». Ένα κράτος, που επιβραβεύει τους ικανούς, και όχι τους αρεστούς. Που έχει ευαισθησία για τον αδύναμο, αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο.

Μια πολιτεία, που εγγυάται ίσα δικαιώματα για όλους, με την ισχύ του δικαίου, και όχι το νόμο του ισχυρού. Όλοι, δικαιώματα και, όχι λίγοι, προνόμια. Για μας, για τη σοσιαλιστική παράταξη, ο άνθρωπος και οι ανάγκες του είναι το μέτρο.

Φίλες και φίλοι,

Οι απαντήσεις που θα δώσουμε, τώρα, είναι καθοριστικές για το μέλλον μας, το μέλλον της Ελλάδας, το μέλλον του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Αυτός είναι ο αγώνας μας. Αυτό τον αγώνα, εμείς, θα τον κερδίσουμε. Θα τον κερδίσουμε, πρώτα, στις επόμενες εκλογές και, μετά, ως κυβέρνηση θα αλλάξουμε την Ελλάδα.

Νιάτα της Ελλάδας, εσείς είδατε τι σημαίνουν τα τρία χρόνια της δεξιάς. Ήταν αρκετά, για να κάνουν την Ελλάδα να μοιάζει με καράβι ακυβέρνητο.

Τρία χρόνια Νέα Δημοκρατία, άνοιξαν νέα ρήγματα κοινωνικής ανισότητας. Τρία χρόνια Νέα Δημοκρατία, έκαναν τους πολίτες να αισθάνονται αδύναμοι, φτωχοί, αφοπλισμένοι, φοβισμένοι μπροστά στο αύριο, γεμάτοι αβεβαιότητα και ανασφάλεια.

Γι’ αυτό, οι εκλογές που έρχονται, είναι για την Ελλάδα ένα ορόσημο, είναι η ώρα που ο λαός θα κάνει πράξη το «φτάνει πια». Είναι η ώρα που ο λαός, με την ψήφο του, θα βάλει τέλος στην πολιτική της δεξιάς.

Η κυβέρνηση Καραμανλή μίκρυνε την Ελλάδα. Η κυβέρνηση Καραμανλή πλήγωσε τη δημοκρατία.

Φτώχεια, ακρίβεια. Μεταφορά πλούτου απ’ τους πολλούς στους λίγους.

Εγκατάλειψη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Πόλωση, διχόνοια, υπονόμευση της δημόσιας εκπαίδευσης. Πουλάνε φτηνά φτηνές ιδιωτικοποιήσεις και αγοράζουν ακριβά, με πανάκριβες εξαγορές, σκάνδαλα και συγκαλύψεις.

Και τώρα, βλέπουμε αυτές τις μέρες, ένα τεράστιο σκάνδαλο σε βάρος του ασφαλισμένου. Στην «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» στην οποία υπεύθυνος ήταν στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, με τα λεφτά των Ταμείων των δικών σας, βλέπουμε να πλουτίζουν οι άνθρωποί τους και να χάνουν οι ασφαλισμένοι. Ντροπή τους. Ντροπή στη Νέα Δημοκρατία. Ντροπή κ. Καραμανλή. Κάθε μέρα, βλέπουμε και νέα τέτοια γεγονότα.

Κύριε Καραμανλή, τρία χρόνια προσφέρατε πολλά στους «ημέτερους». Πότε προσφέρατε στην Ελλάδα, στον Έλληνα, στην Ελληνίδα, στον ασφαλισμένο, στο συνταξιούχο, στον εργαζόμενο, στον αγρότη;

«Γαλάζια παιδιά» και «κουμπάροι».

Σκοτεινά παιχνίδια με τα ΜΑΤ, με «κουκουλοφόρους», αυταρχισμός, κομματοκρατία και, απέναντι, βάζουν τη νέα γενιά. Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της τριετίας της Νέας Δημοκρατίας.

Όμως, σήμερα, με τη δική σας παρουσία, στέλνετε το μήνυμα δυνατό:

Τέλειωσαν τα κόλπα της Νέας Δημοκρατίας. Τέλειωσαν τα ασύστολα προεκλογικά ψέματα.

Τέλειωσαν τα φτηνά μετεκλογικά τερτίπια.

Οι μάσκες του «μεσαίου χώρου» έπεσαν. Πίσω από τα μεγάλα λόγια, κρύβεται η πραγματική τους ατζέντα, η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα, αποκαλύπτεται η αλήθεια και την ζει ο Έλληνας και η Ελληνίδα καθημερινά.

Κανείς δεν μπορεί πια να κρύψει την πραγματικότητα. Ούτε υποσχέσεις που χαϊδεύουν αυτιά, ούτε «απογραφές» που πλαστογραφούν την αλήθεια, ούτε η πανάκριβη ταχυδακτυλουργία με το ΑΕΠ, που θα κοστίσει στον έλληνα πολίτη πολλά δις ευρώ.

Είναι μια κυβέρνηση παρακμής και κοινωνικού διχασμού. Μια κυβέρνηση -παράγκα συμφερόντων με ονοματεπώνυμο. Μια κυβέρνηση, που βύθισε τη χώρα στην ανασφάλεια.

(Ακούγεται το σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό»)

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, είναι εδώ για να δώσει τέλος σε αυτόν τον κατήφορο. Σε εμάς ελπίζει και πάλι ο ελληνικός λαός και έχουμε μεγάλη ευθύνη. Αυτήν την ευθύνη, εμείς, την αναλαμβάνουμε στο ακέραιο. Την αναλαμβάνουμε, για να δώσουμε προοπτική και σιγουριά και πάλι. Διότι η κυβέρνηση βύθισε τη χώρα στην ανασφάλεια.

Ανασφάλεια αισθάνεται ο πολίτης για την δουλειά του, για τη σύνταξή του.

Ανασφάλεια αισθάνεται ο πολίτης για την εκπαίδευση και το μέλλον των παιδιών του.

Ανασφάλεια αισθάνεται ο πολίτης, για την δύσκολη στιγμή που θα χρειαστεί γιατρό και νοσοκομείο.

Ανασφάλεια αισθάνεται η οικογένεια για τις δόσεις του δανείου, που πνίγουν τα νοικοκυριά.

Ανασφάλεια με υπογραφή: Νέα Δημοκρατία Αυτή είναι η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας.

O κύκλος της Νέας Δημοκρατίας έκλεισε.

Τελειώνει οριστικά στις εκλογές που έρχονται.

Τώρα, από εδώ, στέλνουμε το μήνυμα:

Είναι ξανά η ώρα της δημοκρατικής παράταξης.

Είναι η ώρα του λαού.

Είναι η ώρα να έρθετε εσείς, ο πολίτης, στο προσκήνιο της πολιτικής.

(Ακούγεται το σύνθημα «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά»)

Κατάλαβε και η νέα γενιά, τι σημαίνει Δεξιά. Γι’ αυτό, εμείς λέμε, ο πολίτης στο προσκήνιο, με αυτοπεποίθηση και σιγουριά για το αύριο, με συμμετοχή, με πρωτοβουλία, με δύναμη και φωνή που θα ακούγεται.

Στην κυβέρνησή μας, θα ακούγεται η φωνή του πολίτη. Ένας πολίτης δυνατός. Ένας πολίτης πρωταγωνιστής.

Εσύ, ο πολίτης, δημιουργείς.

Εσύ επιλέγεις.

Εσύ αποφασίζεις.

Όχι οι λίγοι, όχι τα συμφέροντα, όχι οι ισχυροί και οι «ημέτεροι».

Στην Δημοκρατία, όλοι είναι ισότιμοι και αυτή η Δημοκρατία δεν είναι έτοιμη να σκύψει το κεφάλι.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Σήμερα, στέκομαι μπροστά σας με αίσθημα ευθύνης και μαζί, όλοι μας, στεκόμαστε μπροστά στον ελληνικό λαό με αίσθημα ευθύνης.

Ζωντανεύουμε το όραμά μας. Τρεις είναι οι μεγάλοι στόχοι του προγράμματός μας:

1. Η ριζοσπαστική αποκέντρωση του ελληνικού κράτους. Πραγματικά, η εξουσία στο λαό.

2. Το νέο κοινωνικό κράτος, με δίκαιη αναδιανομή.

3. Η νέα «πράσινη» αναπτυξιακή ταυτότητα, που θέλει την Ελλάδα ανταγωνιστική, πρωτοπόρα στην παγκόσμια οικονομία, με το περιβάλλον ως συγκριτικό πλεονέκτημα.

Εμείς, στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων, θα αξιοποιήσουμε ό,τι καλύτερο έχει η Ελλάδα, τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Αυτό λέμε, αυτό σχεδιάζουμε στο Πρόγραμμά μας. Έτσι, θα καταστεί η Ελλάδα κέντρο παραγωγής σύγχρονων υπηρεσιών, διεθνές κέντρο υπηρεσιών εκπαίδευσης, έρευνας, υγείας, πολιτισμού, αθλητισμού και τουρισμού. Με έναν σύγχρονο αγροτικό τομέα, με προϊόντα ποιότητας και ένα ανταγωνιστικό βιομηχανικό τομέα.

Αυτό είναι το αναπτυξιακό μας στίγμα. Αυτή είναι η πρόσκλησή μας. Και βεβαίως, θα αξιοποιήσουμε και την Ολυμπιακή κληρονομιά, που καταφέραμε με τις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη να δώσουμε στον ελληνικό λαό και που δεν αξιοποίησε η Νέα Δημοκρατία.

Προϋπόθεση όλων αυτών των στόχων, είναι η επένδυση στον άνθρωπο, προϋπόθεση είναι η Παιδεία. Παιδεία για όλους και δια βίου μάθηση,.Παιδεία που θα συνδέεται με συγκεκριμένους στόχους και ανάγκες, που θα διασφαλίζει απασχόληση, που θα χειραφετεί και θα εξοπλίζει το λαό.

Μια χώρα σαν την Ελλάδα έχει παρουσία, έχει δύναμη όταν ταυτιστεί με αξίες.

Η δική μας δύναμη, είναι η δύναμη των ιδεών μας.

Η δική μας δύναμη, είναι η δύναμη της ιστορίας μας.

Η δύναμη της δημιουργίας και του πολιτισμού μας.

Η δύναμη του μυαλού και της ποιότητάς μας.

Αυτή είναι η δύναμη του μέλλοντός μας. Αυτή είναι η δύναμη που θα ταυτίσει τα προϊόντα μας με την ποιότητα και, τη λέξη «Ελλάδα», με τη λέξη «αξία». Όταν ακούει κανείς Ελλάδα, θα ακούει και θα ξέρει τη λέξη αξία.

Έτσι, στην πόλη, κάνουμε ξανά την γειτονιά, γειτονιά της ανθρωπιάς, έτσι, κάνουμε πάλι ζωντανή την ύπαιθρο, το περιβάλλον γίνεται δύναμη ανάπτυξης, γίνεται συγκριτικό πλεονέκτημα, η φύση γίνεται σύμμαχος στην οικονομία και την ποιότητα ζωής.

Για τη Δεξιά, για τη νέοδεξιά του κ. Καραμανλή, το περιβάλλον σημαίνει εκποίηση της ελληνικής γης. Σημαίνει εύκολη και πρόσκαιρη κερδοσκοπία. Δάση και παραλίες στο σφυρί, είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Αν κάποιοι είχαν αμφιβολία, αν κάποιοι αυτό δεν το πίστευαν, επιβεβαιώθηκε περίτρανα από τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο άρθρο 24 του Συντάγματός μας. Ανακάλεσαν στην τάξη τον κάθε βουλευτή, που ψέλλισε ότι το περιβάλλον μας έχει αξία. Γιατί αυτό θέλουν, αλλά δεν θα τους περάσει, δεν περνά αυτή η Συνταγματική Αναθεώρηση διότι είναι Αναθεώρηση – οπερέτα.

Εμείς, γι’ αυτό, δεσμευόμαστε για ένα ξεχωριστό Υπουργείο Περιβάλλοντος, με διευρυμένες αρμοδιότητες. Συντασσόμαστε με την πρωτοπορία των χωρών για τις κλιματικές αλλαγές. Δεσμευόμαστε για 10% παραγωγή πρωτογενούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2012.

Στηρίζουμε την «πράσινη οικονομία». Στρέφουμε την αγροτική παραγωγή στα προϊόντα ποιότητας. Σε προϊόντα που θα ταυτίζονται με αξίες. Θα είναι τα ελληνικά προϊόντα, προϊόντα ποιότητας, Ονομασίας Προέλευσης και ανταγωνιστικά.

Στηρίζουμε την ανάπτυξη στην περιφέρεια, αυξάνοντας στο 5% του ΑΕΠ τις δημόσιες επενδύσεις.

Δεσμευόμαστε για σύνταξη 550 ευρώ τον μήνα, για κάθε αγρότη και, 950 ευρώ τον μήνα για το ζευγάρι.

Δεσμευόμαστε για μια νέα πολιτική στον αγροτικό τομέα, προσελκύοντας νέους αγρότες. Κάνουμε μια νέα πολιτική αγροτική γης, για να μπορέσουμε να δώσουμε δυναμισμό στην ύπαιθρο. Οι νέοι να αναλάβουν ουσιαστικά, επαγγελματικά, αποτελεσματικά, να πάνε την ύπαιθρο στη νέα εποχή των προϊόντων, των «πράσινων», της ποιότητας και του ανταγωνισμού.

Θέλουμε τον πολίτη δυνατό. Γι’ αυτό, θέλουμε καινούργιο ρόλο για το κράτος. Εγγυόμαστε ένα κράτος που δεν είναι δυνάστης, που δεν ταλαιπωρεί, που δεν ευτελίζει, που δεν αγνοεί, που υπηρετεί κα δίνει δύναμη σιγουριάς στον πολίτη.

Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται μια νέα σχέση κράτους και αγοράς. Κριτήριο για μας, ο πολίτης. Μέτρο για μας, ο άνθρωπος.

Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται το κράτος των πολιτών, την Δημοκρατία της καθημερινότητας. Για αυτό και κάνουμε ριζοσπαστική αποκέντρωση στο κράτος. Με μια κυβέρνηση επιτελική, με λιγότερα υπουργεία και με βασικές αρμοδιότητες αποκεντρωμένες στην Αυτοδιοίκηση, στην περιφέρεια, με υπηρεσίες της Παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας, κοντά στον πολίτη, δίπλα στον πολίτη.

Με έναν νέο «Καποδίστρια» και νέες συνενώσεις, που θα οδηγήσουν σε λίγους αλλά ισχυρούς, για τον πολίτη, δήμους.

Στην δημόσια διοίκηση, θα αξιοποιήσουμε όλο το δυναμικό των δημοσίων υπαλλήλων και, χωρίς κανένα συμβιβασμό, θα δώσουμε την μάχη της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

Τέλος στο αυθαίρετο μοίρασμα χρημάτων απ’ τον κάθε υπουργό. Αυτά τα χρήματα είναι δικά σας και έχετε δικαίωμα να έχετε λόγο στα κριτήρια και στις κατανομές, στο πού θα πρέπει να πηγαίνουν για τις ανάγκες της κοινωνίας. Κάθε υπογραφή του υπουργού στο διαδίκτυο, για να το βλέπει ο κάθε πολίτης, να ξέρει, να ελέγχει, να ξέρει τι γίνεται, να υπάρχει διαφάνεια, να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της εξουσίας. Θα καθιερώσουμε ισολογισμούς, με διπλογραφικό σύστημα, σε όλους τους Οργανισμούς.

Τέλος στο υδροκέφαλο κράτος. Το κάνουμε επιτελικό. Για να γίνει πιο αποτελεσματικό για τον πολίτη Για να προωθεί αποτελεσματικά τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών.

Και σε ό,τι αφορά την εξωτερική μας πολιτική, οι αμέριμνες περιοδείες δημοσίων σχέσεων και οι διακρατικές, κουμπαριές στις οποίες επιδίδεται η κυβέρνηση Καραμανλή, δεν είναι εξωτερική πολιτική.

Η δική μας παράδοση είναι η υπερήφανη εξωτερική πολιτική. Παράδοση της Νέας Δημοκρατίας είναι η απουσία, είναι η εξάρτηση, είναι η πελατειακή εξωτερική πολιτική.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στόχος μας είναι, μια οικονομία που παράγει πλούτο, αλλά και μια κοινωνία που τον μοιράζεται δίκαια.

Η κυβέρνηση Καραμανλή έκανε αδίστακτη αναδιανομή του πλούτου υπέρ των λίγων, υπέρ των ισχυρών. Ακούστε, το 2004, για κάθε 100 ευρώ που πλήρωναν οι επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα, οι πολίτες, πλήρωναν 160. Τώρα, το 2007, τα φυσικά πρόσωπα, από 160, έχουν φτάσει να πληρώνουν 212 ευρώ για κάθε 100 που θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει βαθύτατη ταξική φορολογική πολιτική, απέναντι στο μέσο και φτωχότερο εισόδημα της χώρας μας.

Μόνο από την αύξηση του ΦΠΑ κατά 1% σάρωσαν απ’ τα νοικοκυριά εκατομμύρια ευρώ, απλά, με μια κίνηση. Και την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία άναβε το πράσινο φως για τον επαναπατρισμό και το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος και έκλειναν το μάτι στους μεγάλους φοροφυγάδες. Άρα, τον μικρό να τον πιάσουμε, στον μεγάλο, που είναι ισχυρός, θα του κάνουμε τα χατίρια. Δεν είναι μια δίκαιη κοινωνία αυτή που διαμόρφωσε με την πολιτικής η Νέα Δημοκρατία. Εμείς, μιλάμε για δίκαιη φορολογική πολιτική.

Τα έργα της Νέας Δημοκρατίας απέδειξαν πια, πως έλεγαν ψέματα. Έλεγαν ψέματα, για να υποκλέψουν τις ψήφους των πολιτών. Και την ίδια στιγμή, έκρυβαν στα συρτάρια τους τις πραγματικές τους δεσμεύσεις, σε συμφέροντα με ονοματεπώνυμο. Έκρυβαν το πραγματικό τους σχέδιο, έναν πραγματικό ταξικό πόλεμο.

Αλλά οι εκλογές που έρχονται, θα είναι το τέλος της δεξιάς αντιμεταρρύθμισης. Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει στη χώρα ένα σύγχρονο, ένα απλό, ένα σταθερό, ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, δίκαιο, με την σφραγίδα της σοσιαλιστικής μας ταυτότητας για κοινωνική δικαιοσύνη. Στόχος μας είναι, η αναδιανομή του πλούτου υπέρ των αδυνάτων.

Φορολογούμε, με αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο, τον πλούτο. Καταργούμε την ευνοϊκή, για το κεφάλαιο, μεταχείριση στους φορολογικούς συντελεστές. Φορολογούμε κάθε εισόδημα, είτε προέρχεται από εργασίες, είτε από κεφάλαιο, με τον ίδιο συντελεστή. Όχι αδικία για τον εργαζόμενο.

Ανατρέπουμε το απαράδεκτο καθεστώς, που θέλει τα έσοδα του κράτους να έρχονται, όλο και περισσότερο, απ’ τους κοινωνικά άδικους, έμμεσους φόρους και όχι απ’ τους άμεσους. Δέσμευσή μας, μια προοδευτική και δίκαιη φορολογική κλίμακα.

Η ελληνική οικογένεια θα σταματήσει να αιμορραγεί οικονομικά, με την πολιτική του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την αύξηση των δαπανών στο 5% του ΑΕΠ, την πρώτη τετραετία, για την Παιδεία και, 1 δισεκατομμύρια ευρώ, από τον πρώτο χρόνο κιόλας, στον πρώτο προϋπολογισμό.

(Ακούγεται το σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο, δυνατό»)

Δυνατοί ενωμένοι προχωράμε μπροστά και ας δεν το θέλουν τα συμφέροντα, θα σαρώσει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Θα προχωρήσει μπροστά. Προχωρά σήμερα μπροστά. Είναι το μήνυμα το δικό σας.

Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την απαραίτητη χρηματοδότηση μέσα στην πρώτη τετραετία, ώστε τα ολοήμερα σχολεία να είναι ο βασικός τύπος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Να βοηθήσουμε τον γονιό. Ενισχυτική διδασκαλία για όλα τα παιδιά που το χρειάζονται και προγράμματα διδακτικής στήριξης.

Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται πραγματικά, αυτόνομα και αυτοδιοικούμενα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, συνδεδεμένα με την ανάπτυξη, συνδεδεμένα με την παραγωγή, με ισχυρή χρηματοδότηση, διαφανείς μηχανισμούς λογοδοσίας, αξιολόγηση και έλεγχο.

Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται μια δημόσια δωρεάν παιδεία, με τους μαθητές να αποκτούν γνώση δύο ξένων γλωσσών και του διαδικτύου.

Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα δίνει δύναμη ανάπτυξης για τη χώρα, αλλά και συνοχής για την κοινωνία.

Και προειδοποιούμε την κυβέρνηση. Δεν μπορείτε να βάζετε απέναντι την νέα γενιά. Δεν μπορείτε να ταυτίζετε τη νέα γενιά με «κουκουλοφόρους», τεμπέληδες ή αδιάφορους. Η νέα γενιά έχει προοπτική. Η νέα γενιά θέλει σεβασμό. Η νέα γενιά θέλει αξιοπρέπεια. Αυτήν την αξιοπρέπεια, τη δίνουμε εμείς.

Και έχετε ευθύνη εσείς της Νέας Δημοκρατίας, που δεν είναι ανοιχτά τα Πανεπιστήμια, που δεν είναι ανοιχτά τα ΤΕΙ. Εσείς, έχετε ευθύνη, που έχετε κάνει άνω-κάτω την παιδεία, για ένα ψευτονομοσχέδιο που δεν πάει πουθενά την παιδεία.

Και δεν μπορεί, επιτέλους, τα θέματα παιδείας να τα χειρίζεται το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ένα υπουργείο που επανασύστησε ,με τις ταξικές πολιτικές και τις δηλώσεις των υπουργών που πέρασαν από εκεί, το παρακράτος και τον αυταρχισμό.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Το ΠΑΣΟΚ προχωράει σε μια Νέα Κοινωνική Συμφωνία, με τον πολίτη και τους κοινωνικούς εταίρους. Με τους συνταξιούχους, με τις γυναίκες, με τη νέα γενιά, με τον εργαζόμενο, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προχωράει σε ένα Νέο Συμβόλαιο για την αγορά εργασίας και την απασχόληση, την οικογένεια και το παιδί, για την υγεία, για τις συντάξεις, για την καταπολέμηση της φτώχειας, για τα μεγάλα έργα που, εμείς, ξέρουμε να κάνουμε.

Τα μεγάλα έργα της επόμενης τετραετίας θα είναι οι Παιδικοί Σταθμοί, θα είναι τα Ολοήμερα σχολεία, θα είναι η ιατρική φροντίδα όλο το 24ωρο, θα είναι η «Βοήθεια στο σπίτι».

Βλέπω, εδώ, το σύνθημα «Μαζί με τις γυναίκες για τη δίκαιη κοινωνία και τη δυνατή Ελλάδα». Σε λίγες μέρες, στις 8 Μάρτη, γιορτάζουμε τη Μέρα της Γυναίκας και, εμείς, τη γιορτάζουμε πραγματικά, διότι εμείς πιστεύουμε στις δυνάμεις της γυναίκας, πιστεύουμε στην συμμετοχή της, πιστεύουμε στην δημιουργικότητά της, πιστεύουμε στο δικαίωμά της, πιστεύουμε στην προστασία της, στην χειραφέτησή της. Και το κάνουμε πράξη μέσα στο Κίνημά μας. Και θα το κάνουμε πράξη ως κυβέρνηση.

Σήμερα, υπογράφουμε ένα καινούριο Συμβόλαιο με τον Λαό και θα το τιμήσουμε και πάλι, όπως και τότε.

Εγγυόμαστε, στην πρώτη τετραετία, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού.

Εγγυόμαστε, για τη νέα γενιά που ψάχνει για δουλειά, για όλους τους νέους, την δυνατότητα απασχόλησης για 4 συνεχή χρόνια, με πλήρη ασφάλιση και κλιμακούμενη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την ένταξή τους στο χώρο της εργασίας.

Όσοι απολύονται, λίγο καιρό πριν από τη σύνταξη, θα έχουν δικαίωμα να προσληφθούν σε κοινωνικές θέσεις εργασίας, σε κοινωνική εργασία, ώστε και να συμπληρώσουν τα ένσημα που χρειάζονται για συνταξιοδότηση, και να προσφέρουν στην κοινωνία, σε ένα κράτος Δικαίου.

(Ακούγονται συνθήματα)

Ο ήλιος γρήγορα ξανάρχεται. Ανατέλλει ο ήλιος. Η κυβέρνησή μας θα έχει στο κέντρο της πολιτικής της, το παιδί και την οικογένεια. Θα προχωρήσουμε αμέσως με σχέδιο και συγκεκριμένα μέτρα. Εφ’ άπαξ παροχή από τον κρατικό προϋπολογισμό 2.000 ευρώ για τη γέννηση κάθε παιδιού, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια.

Κατάθεση 1.000 ευρώ από το κράτος, για κάθε παιδί που γεννιέται, σε προθεσμιακό επενδυτικό τραπεζικό λογαριασμό. Δικαιούχος του λογαριασμού είναι το ίδιο το παιδί, τη στιγμή που θα κλείσει τα 18 του χρόνια.

Διπλασιασμός, μέσα στην πρώτη τετραετία, των Παιδικών Σταθμών. Οι Παιδικοί Σταθμοί θα λειτουργούν και με απογευματινές βάρδιες και θα μένουν ανοιχτοί τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι, θα μπορούν τα νέα ζευγάρια, να έχουν μια ζωή ισορροπημένη ανάμεσα στη δουλειά, την οικογένεια και τον ελεύθερο χρόνο.

Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους.

Με κατώτερη οικογενειακή σύνταξη 950 ευρώ τον μήνα και 550 ευρώ για το μεμονωμένο συνταξιούχο.

Με διεύρυνση των κριτηρίων του ΕΚΑΣ, ώστε να καλυφθούν 300 χιλιάδες περισσότεροι συνταξιούχοι που, σήμερα, δεν καλύπτονται από το ΕΚΑΣ.

Με χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Για μας, η εξάλειψη της φτώχειας είναι πολιτική επιλογή, είναι πολιτική προτεραιότητα και, εμείς, αυτή την επιλογή την κάναμε, θα την εφαρμόσουμε και θα τελειώσουμε με τη φτώχεια στη χώρα μας.

Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η πολιτεία θα θέτει τους όρους, τις προδιαγραφές, θα αξιολογεί και θα ελέγχει, και τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την αύξηση των δαπανών για την υγεία και την πρόσληψη 3.000 ατόμων κάθε χρόνο, ώστε να καλυφθούν τα κενά και οι ελλείψεις στα νοσοκομεία. Αυτά τα κενά που, ενώ η Νέα Δημοκρατία υποσχέθηκε να τα καλύψει, και αντ/αυτών, πήρε αγροφύλακες τους οποίους δεν χρειάζεται η χώρα, αλλά είναι οι κομματικοί ημέτεροι, για να φτιάξουν το δικό τους κομματικό, παραγοντίστικο σύστημα στην επαρχία.

Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την 24ωρη ιατρική περίθαλψη και νοσηλεία στο σπίτι, για κάθε πολίτη. Και δεσμεύεται να μειώσει δραστικά τις οικογενειακές ιδιωτικές δαπάνες στην υγεία.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών, χωρίς όμως κανέναν περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως θέλει η Νέα Δημοκρατία. Οι αστυνομικοί θα βγουν και πάλι στις γειτονιές. Οι πεζές περιπολίες θα ξαναρχίσουν και ο επιτυχημένος θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς θα λειτουργήσει ξανά. Θα δημιουργήσουμε ξανά μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον αστυνομικό και τον πολίτη, σχέση, που πέτυχε να γκρεμίσει ο κ. Καραμανλής, με τον αυταρχισμό, με την κομματοκρατία και με την πολιτική της «ζαρντινιέρας».

(Ακούγονται συνθήματα)

Προχωράμε μαζί. Η ώρα έφτασε. Αυτό το δείχνετε εσείς σήμερα Αυτό το δείχνετε με την παρουσία σας. Σήμερα, είστε εδώ και, αύριο, πρεσβευτές, σε όλη την Ελλάδα, του Προγράμματός μας, πρεσβευτές των θέσεών μας, πρεσβευτές της Αλλαγής. Εσείς, οι πολίτες, τα μέλη, οι φίλοι, εσείς, ο ελληνικός λαός.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, το ΠΑΣΟΚ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της πολιτικής ζωής του τόπου.

Το έργο μας άλλαξε τη χώρα. Άλλαξε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον Κώστα Σημίτη, είμαστε η δύναμη της ειρηνικής επανάστασης.

Στις εκλογές του 2004, πολλοί είχαν θυμώσει μαζί μας. Σήμερα, μας βλέπουν με νέα ελπίδα και αυτό φοβίζει τα ποικιλώνυμα κατεστημένα. Βγαίνουν τα φερέφωνα της Νέας Δημοκρατίας και λένε «Το ΠΑΣΟΚ δεν τραβάει».

Έχετε δίκιο κύριοι, το ΠΑΣΟΚ δεν τραβά στον δρόμο της αδικίας, δεν τραβά στον δρόμο της στασιμότητας, δεν τραβά στον δρόμο της εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Αυτός ο δρόμος, είναι ο δικός σας δρόμος. Εμείς, έχουμε άλλο δρόμο.

Ο δικός σας δρόμος, είναι ο δρόμος των υπερκερδών για μερικούς αεριτζήδες και εκείνων που διασυνδέονται μαζί τους.

Ο δικός σας δρόμος, κ. Καραμανλή, είναι των ρεκόρ σε κέρδη για τις ξένες καπνοβιομηχανίες και η υπερφορολόγηση των ελληνικών.

Είναι ο δρόμος του βέτο για τα μονοπύθμενα πλοία κάποιων φίλων εφοπλιστών, αλλά όχι για το Κυπριακό.

Είναι ο δρόμος εκείνων, που πιστεύουν ότι ο τόπος φτιάχτηκε για να επωφελούνται μερικοί φίλοι της κυβέρνησης.

Είναι ο δρόμος των προνομίων για τις τράπεζες και των εκατοντάδων χιλιάδων πτωχεύσεων.

Ο δικός σας δρόμος, κ. Καραμανλή, είναι των προνομίων για τους αετονύχηδες, που κλείνουν τα μαγαζιά ταλαντούχων επιχειρηματιών, που απολύουν εργαζόμενους, που αφήνουν απλήρωτους τους αγρότες και θησαυρίζουν οι μεσάζοντες.

Ξέρετε, φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες

Τα μεγάλα συμφέροντα απαιτούν να συμβιβαστούμε. Θέλουν να συμβιβαστούμε μαζί τους, προκειμένου να σταματήσουν να μας λένε «ανίκανους», «απαίδευτους», «απροετοίμαστους».

Ναι, δεν είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε.

Δεν μάθαμε να συμβιβαζόμαστε.

Δεν θα συμβιβαστούμε.

Το ΠΑΣΟΚ είναι Κίνημα αξιών και, τις αξίες μας, εμείς, δεν τις έχουμε για παζάρι. Δεν θα συμβιβαστούμε. Δεν υπάρχει συμβιβασμός για τις αξίες μας.

Ο λαός θα αποφασίσει για την κυβέρνησή του, δημοκρατικά και ελεύθερα. Ζητάμε, απαιτούμε, αντικειμενική και διάφανη χρηματοδότηση των εταιρειών μέτρησης της κοινής γνώμης, αυτών που κάνουν τα γκάλοπ. Κανόνες διαφάνειας για όλους.

Αυτό, είναι θέμα δημοκρατίας.

Εμείς, ζητούμε διαφάνεια, αντικειμενικά κριτήρια στις προμήθειες, για κάθε ευρώ που δίνει το ελληνικό δημόσιο σε εταιρείες δημοσκοπήσεων και σε διαφημιστικές επιχειρήσεις.

Ζητάμε τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δικαιούται ο ελληνικός λαός, να μην πηγαίνουν στην προπαγάνδα της κυβέρνησης, αλλά στην αντικειμενική ενημέρωση του ελληνικού λαού. Θέλουμε τα ΜΜΕ, τα κανάλια, να είναι χειραφετημένα, ελεύθερα από δεσμεύσεις και δουλείες.

Και αν, φίλες και φίλοι, έχουμε και εμείς ευθύνες, που δεν ξεκαθαρίσαμε νωρίτερα τα πράγματα, τις αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας στο ακέραιο και, σήμερα εγγυόμαστε διαφάνεια, αξιοκρατία, αντικειμενικές, καθαρές σχέσεις με όλους. Με στόχο την διαφάνεια και την αντικειμενική ενημέρωση του ελληνικού λαού.

Να ξέρετε όλοι, για τις αρχές αυτές, για τις αξίες αυτές, εγώ δεν θα κάνω πίσω.

Θα κυβερνήσουμε, αλλά θα κυβερνήσουμε μακριά από εξαρτήσεις.

Θα κυβερνήσουμε, με το κεφάλι ψηλά.

Θα κυβερνήσουμε εμπεδώνοντας την αυτονομία της πολιτικής ζωής στη χώρα, εκφράζοντας γνήσια τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Το κατεστημένο που νέμεται σήμερα την εξουσία με τη Νέα Δημοκρατία, τι μας θέλει; Μας θέλει διασπασμένους. Μας θέλει απαξιωμένους. Μας θέλει ελεγχόμενους. Μας λέει, είτε σκύψτε το κεφάλι, είτε να μη σας έχουμε σαν πρόβλημα στα δικά μας συμφέροντα.

Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Δεν θα τους κάνω το χατίρι.

Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες, δεν ζητώ να γίνω πρωθυπουργός υπό ομηρία, όπως είναι ο κ. Καραμανλής.

Εγώ, ζητώ την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, για να σπάσουμε την ακινησία, για να σπάσουμε την οπισθοδρόμηση.

Κανένας δεν θα χειραγωγήσει το Κίνημά μας.

Και δεν έχω κανέναν λόγο, να υπηρετήσω κανένα συμφέρον, οποιαδήποτε συμφέροντα.

Μόνο καθήκον, έχω να παλεύω για σας, για την δημοκρατία, για μια δίκαιη κοινωνία για μια δυνατή Ελλάδα.

Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα μείνει το ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα είναι αύριο το ΠΑΣΟΚ.

(Ακούγονται συνθήματα)

Είναι η απάντησή μας σήμερα. Εσείς δίνετε απάντηση. Εσείς είσαστε η δύναμη. Εσείς το μέλλον. Κανείς δεν θα σταματήσει αυτό το δημοκρατικό ποτάμι. Κανένας δεν θα χειραγωγήσει την Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι,

Η εκλογική μάχη τώρα αρχίζει, τώρα αρχίζει η μάχη. Εμείς είμαστε ενωμένοι, δυνατοί, συνεπείς, νηφάλιοι, με πίστη στις θέσεις μας.

Στα τρία χρόνια, ο λαός γνώρισε και πάλι την Ν.Δ.. Η νέα γενιά γνώρισε την δεξιά.

Σήμερα, είμαστε σε νέα πορεία.

Με ευθύνη, ανέλαβα το ιστορικό κόστος και το καθήκον να βγάλω το ΠΑΣΟΚ από έναν δύσκολο δρόμο

Και, τώρα, είμαστε έτοιμοι και το οδηγούμε ενωμένοι σε νίκη στις εκλογές.

Μεγάλη παράδοσή μας, η εμπιστοσύνη στο λαό και η εμπιστοσύνη που μας δείχνει. Σε αυτό το θεμέλιο, χτίζουμε το αύριο, προχωράμε με ριζοσπαστικές προτάσεις. Μένουμε σταθεροί, καινοτόμοι και ασυμβίβαστοι.

Το ΠΑΣΟΚ είναι Κίνημα Λαού έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτό ακριβώς, αναζωογονούμε σήμερα. Με σημαία τις ιδέες μας, τις αρχές μας. Την ελευθερία. Τον πατριωτισμό. Την κοινωνική δικαιοσύνη. Την συμμετοχή. Την αλληλεγγύη. /Ενα Κίνημα δημιουργίας.

Είναι ξανά η ώρα του ΠΑΣΟΚ.

Μας λένε, ότι δεν είμαστε έτοιμοι. Εμείς, είμαστε έτοιμοι. Κάποιοι, δεν είναι έτοιμοι για το ΠΑΣΟΚ, αλλά εμείς, είμαστε έτοιμοι για τον ελληνικό λαό.

Εγγυόμαστε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Μια ριζική προοδευτική μεταρρύθμιση στην παιδεία. Μια κοινωνία δίκαιη, που δίνει σιγουριά, ασφάλεια για όλους.

Αυτό είναι το μέλλον που μας ανήκει.

Μαζί, μπορούμε και θα το χτίσουμε.

Σήμερα, από εδώ, ξεκινάμε μια νέα πορεία νίκης.

Είσαστε οι πρεσβευτές αυτού του μηνύματος, αυτού του Προγράμματος, αυτών των προτεραιοτήτων, στην μάχη για τη δίκαιη κοινωνία, στη μάχη για τη δυνατή Ελλάδα.

Μόνος μας, σήμερα, στόχος, το Πρόγραμμά μας να γίνει σημαία νίκης στις εκλογές που έρχονται. Για να δώσουμε το χαμόγελο που χάθηκε από το πρόσωπο του Έλληνα και της Ελληνίδας, ξανά. Αυτή είναι η φιλοδοξία που μας ενώνει και μας εμπνέει.

Είμαστε όλοι εδώ,

Για να απαλλάξουμε τη χώρα και τους πολίτες από τη χειρότερη κυβέρνηση που κυβέρνησε ποτέ την Ελλάδα σε περίοδο Δημοκρατίας.

Να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα.

Να φέρουμε ξανά την ελπίδα στο λαό.

Σας καλώ, το μήνυμα να πάει σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης, να πάει σε κάθε χωριό και γειτονιά, στους χώρους δουλειάς, στους χώρους φοίτησης στα Πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, στα σχολεία. Να πάει στα εργοστάσια και στα χωράφια. Ξέρουμε ότι θέλουμε. Και, σήμερα, θέλουμε και μπορούμε ξανά. Αρχίζουμε ξανά.

Σήμερα, αρχίζει ο νέος νικηφόρος αγώνας, ο νέος αγώνας που έχουμε, για να χτίσουμε την αυριανή Ελλάδα.

Καλή μας νίκη.

Ευχαριστώ για τη δυναμική παρουσία σας, που στέλνει το μήνυμα παντού, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα.

Είμαστε εδώ, στη νέα αυτή αφετηρία, και κανένας δεν μας σταματά. Ο ήλιος ψηλά και, αύριο, η ελπίδα.

Πάρτε το μήνυμα και στείλτε το παντού.

Καλό μας αγώνα και με τη νίκη.

Θα βρεθούμε στις επάλξεις, θα βρεθώ κοντά σας στις γειτονιές, θα βρεθώ κοντά σας στα χωριά, στην Περιφέρεια. Θα είμαι κοντά σας. Και τώρα, για τις εκλογές, αλλά και αύριο, ως κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, ως κυβέρνηση της Ελλάδας.

Γεια σας και καλό μας αγώνα.

δείτε σχετικά
http://www.pasok.gr

Advertisements