η άποψη μου
Οδυσσέας Κορακίδης

Η Κυριακή που αφήσαμε πίσω μας ήταν τελικά μια μεγάλη έκπληξη. 90663 νέες και νέοι

από κάθε γωνιά της Ελλάδας συμμετείχαν σε μια διαδικασία ανάδειξης των συνέδρων στο επικείμενο επανιδρυτικό συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.
Είναι η απρόσμενα μεγάλη αυτή συμμετοχή που μπορεί να δώσει διαστάσεις πραγματικότητας σε απόψεις που κάνουν λόγο για τον αναγκαίο εκείνο πληθυσμό που σε δεδομένο χρόνο και με δεδομένο σκοπό μπορεί να στηρίξει εκείνες τις μεγάλες αλλαγές που γράφουν ιστορία και αλλάζουν όχι τους όρους του παιχνιδιού αλλά το ίδιο το παιχνίδι.
Μπορεί κανείς να πει πολλά, μπορεί ακόμη να χάσει και τα λογικά του παρατηρώντας αυτόν τον αριθμό δύσκολα όμως θα βρεθεί κάποιος που θα αρνηθεί το πρωτόγνωρο του πράγματος. Καθίσταται έτσι το σώμα αυτών των 90663 το ευρύτερο πολιτικά νομιμοποιητικό σώμα σε νεολαιίστικη πολιτική οργάνωση των τελευταίων δεκαετιών.
Δίνουν στους αντιπροσώπους τους το μήνυμα και το σκεπτικό των όποιων αποφάσεων τους. Αποφάσεις που δεν μπορεί να απέχουν από ένα λαϊκό αίτημα για ανοιχτές δομές στην οργάνωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Λειτουργία δημοκρατική, δομές ανοιχτές και αναλογικές, παράγοντες της λύσης και όχι του προβλήματος.
Και αυτό ακριβώς το σημείο των δομών έχει τις ιδιαιτερότητες του. Τα πολιτικά κόμματα έπεσαν στην παγίδα να στήσουν οργανώσεις κομματικής νεολαίας και να τις λειτουργήσουν στα πρότυπα λειτουργίας των ιδίων των κομμάτων. Το αποτέλεσμα συχνά ήταν να έχουμε πιστά αλλά μη πολιτικά άξια αντίγραφα των κομμάτων.
Οι αρμόδιοι πολλές φορές δεν μπήκαν καν στην φιλοσοφία να δούνε την ανθρωπογεωγραφία της νεολαίας. Να επανακαθορίσουν τις ανάγκες τους, τις αξίες και τους σκοπούς τους. Και συνυπολογιζομένων των παραπάνω να διαμορφώσουνε πολιτικές οργανώσεις της νεολαίας με απήχηση και πέραν των γραφείων τους.
Ενδεικτικό αυτής της λανθάνουσας κατάστασης ήταν και ότι τα διάφορα πολιτικά όργανα διαμορφώνονταν στα πρότυπα και στις αναλογίες εκείνων του κάθε κόμματος. Έτσι τα «αριστερά» ή τα «αριστερίζουσα» κόμματα είχαν γραμματέα και τα «δεξιά» πρόεδρο. Αλλά ακόμη και δευτερεύοντα ζητήματα όπως για παράδειγμα ποια θα είναι τα καθοδηγητικά όργανα της οργάνωσης και πως θα συμμετέχει κανείς σε αυτά αποτέλεσε πιστή αντιγραφή κατά αναλογία των κομμάτων.
Αλλά τα κόμματα συχνά λειτουργούν με μια Σταληνικού τύπου δομή. Με πολλές ιεραρχικές βαθμίδες και αυστηρή πειθαρχία στην ιεραρχία. Αυτό το μοντέλο ενδεχομένως σε ανθρώπους μεγαλύτερους με διαφορετικά βιώματα αλλά και διαφορετικές αντιλήψεις περί της «πειθαρχίας» μπορεί να λειτουργεί.
Μπορεί όμως το ίδιο σχήμα να λειτουργήσει και σε νέους ανθρώπους; Δύσκολο! Και νομίζω αυτό είναι αφανές από το πολιτικό εκτόπισμα των σημερινών κομματικών οργανώσεων νεολαίας.
Η διαδικασία της Κυριακής όμως απέδειξε κάτι το αυτονόητο. Τη δυνατότητα κάθε νέος και νέα να διαμορφώνει τις πολιτικές εξελίξεις του πολιτικού του φορέα χωρίς να έχει ανάγκη τους στρατούς του. Αυτό ήταν το στοίχημα που την Κυριακή πετύχαμε. Να φέρουμε κάτι παραπάνω από 90000 νέους του τόπου μας να εκλέξουν εκείνους που αγαπάνε, που εμπιστεύονται, που εκτιμούν, που πιστεύουν και να τους εξουσιοδοτήσουν πολιτικά με το δικαίωμα να διαμορφώσουνε μια οργάνωση νεολαίας που δεν θα απευθύνετε μόνο στους μέσα, που οι 90663 θα είναι μόνο η αρχή για ένα ταξίδι στην κοινωνία.
Μόνο που το μήνυμα στη διαδρομή δεν πρέπει να χαθεί, πρέπει να το δυναμώσουμε κάνοντας το πράξη σε κάθε του διάσταση γιατί η Κυριακή πρέπει να είναι μόνο η αρχή…

Advertisements