για την ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία

 

Οδυσσέας Κορακίδης

 

Συνοπτική παρουσίαση σο πλαίσιο του μαθήματος Ψυχολογία και Επικοινωνιακή δεοντολογία του ΠΜΣ Ψυχολογία και ΜΜΕ

 

 

Οι κοινωνικές επιχειρήσεις είναι επιχειρήσεις που δημιουργούνται για την προώθηση της απασχόλησης ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας.
Είναι επιχειρήσεις με σαφή κοινωνική αποστολή, που διαθέτουν προς πώληση τα δικά τους προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά με σκοπό να συνεχίσουν την προσφορά τους στις τοπικές κοινωνίες.
Ο ορισμός κοινωνικές επιχειρήσεις είναι ένας ορισμός «ομπρέλα», ένας ευρύτερος ορισμός που περιλαμβάνει επιχειρήσεις πολλών και διαφορετικών μορφών.
Μια μορφή κοινωνικής επιχείρησης, με σημαντική πορεία τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, είναι και οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί περιορισμένης ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ).

 

Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί περιορισμένης ευθύνης ( ΚοιΣΠΕ ) είναι ένας σχετικά νέος θεσμός στην Ελλάδα. Η αναγκαιότητα ύπαρξης τους αρχίζει να διαφαίνεται στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οπότε και ατύπως αρχίζουν να λειτουργούν στην χώρα μας οι πρώτοι συνεταιρισμοί αυτού του είδους. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1999, ψηφίζεται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο πρώτος νόμος (2 716/99 ) που «νομιμοποιεί» πλέον τους συνεταιρισμούς αυτούς, φιλοδοξώντας στην ενδυνάμωση τους μέσω και της νομικής τους κατοχύρωσης. Το 2004 δημιουργήθηκε το δίκτυο των υπό σύσταση και εν λειτουργία ΚοιΣΠΕ.
Οι ΚΟΙΣΠΕ είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με περιορισμένη ευθύνη των μελών και αποτελούν μονάδες Ψυχικής Υγείας, Η ανάπτυξη και η εποπτεία τους ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας.

 

Οι ΚΟΙΣΠΕ είναι μια ιδιαίτερη μορφή συνεταιρισμού αφού ταυτόχρονα είναι παραγωγικές και εμπορικές μονάδες ενώ επίσης αποτελούν και μονάδες Ψυχικής υγείας που αποβλέπουν στην κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση και επαγγελματική ένταξη των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.
Βασικός στόχος είναι η κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική τους ένταξη στις δομές της κοινωνίας. Η οικονομική τους αυτάρκεια αλλά και η ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων είναι οι άμεσοι στόχοι των συνεταιρισμών.

 

Κατεβάστε ολόκληρη την παρουσίαση εδώ

 

parousiasi2.doc

 

«Η παρούσα εργασία είναι αποτέλεσμα πνευματικής εργασίας. Επιτρέπεται κάθε της χρήση με σκοπό την ενημέρωση της κοινωνίας για τα συγκεκριμένα θέματα με σεβασμό στο κείμενο και το ζήτημα χωρίς προηγούμενη άδεια του συντάκτη της.»

Advertisements