dspphoto.jpg

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΜΑΝΗ

Πέντε μήνες μετά την κυβερνητική ανακοίνωση ότι θα δοθεί υπηκοότητα -και, άρα, δικαίωμα ψήφου- στους Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Ελλάδα, ουδείς γνωρίζει πώς προχωρούν οι ελληνοποιήσεις αυτές.

Το υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει ότι η υπόθεση «σκάλωσε» στο υπουργείο Δ. Τάξης, οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι καταγγέλλουν ότι παραχωρούνται επιλεκτικά υπηκοότητες σε «εκλεκτούς» της Ν.Δ. εις βάρος άλλων που έχουν υποβάλει πολύ νωρίτερα τα χαρτιά τους, ενώ οι «γαλάζιοι» βουλευτές προωθούν σωρηδόν «χαρτάκια» με ονόματα που (προφανώς) ανήκουν στην εκλογική τους πελατεία. Ολα αυτά, ενώ δεν υπάρχει διακομματική επιτροπή για να ελέγχει τη διαδικασία, όπως ζητούσε επίμονα η αντιπολίτευση στη Βουλή.

Το 3% του εκλογικού σώματος

*Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πρ. Παυλόπουλου τον περασμένο Νοέμβριο, η πολιτογράφηση των Βορειοηπειρωτών αφορά, σε πρώτη φάση, περίπου 30.000 πολίτες που διαθέτουν Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας και είχαν καταθέσει σχετική αίτηση.

*Στη συνέχεια θα προστεθούν άλλοι 70.000, οι οποίοι θα υποβάλουν αιτήσεις πρώτη φορά – σε δήμους, περιφέρειες και επιτροπές του υπουργείου Εσωτερικών. Εάν συνυπολογισθούν και τα προστατευόμενα μέλη τους, τότε ο αριθμός ενδέχεται ότι θα φτάσει στις 250.000 ψηφοφόρους. Αριθμός που αναλογεί στο 3% του εκλογικού σώματος.

*Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών λέει σήμερα ότι δεν είναι σε θέση να δώσει στοιχεία, καθώς, κατά τον αρμόδιο υφυπουργό Θ. Νάκο, «υπάρχει εμπλοκή» λόγω αδυναμίας του υπουργείου Δ. Τάξης να εκδώσει τα πιστοποιητικά νομιμότητας.

Οπως αναφέρει, δεν δούλεψε επαρκώς «το πρόγραμμα Βορειοηπειρωτών» στα… κομπιούτερ της ΕΛ.ΑΣ. που «τσεκάρει» τα ποινικά μητρώα. Κατά τις διαβεβαιώσεις του Β. Πολύδωρα, όμως, το πρόβλημα διορθώθηκε στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και από αύριο… θα «τρέξει» η διαδικασία!

Οι μεν και οι δε

Με τι ρυθμούς; «Μπορούμε να υπογράφουμε 40 υπηκοότητες την εβδομάδα», βεβαιώνει την «Κ.Ε.» ο κ. Νάκος. Η απροθυμία, πάντως, να δοθούν στοιχεία με τις πολιτογραφήσεις που έχουν υπογραφεί κινεί υποψίες ότι οι διεκπεραιώσεις γίνονται επιλεκτικά και με κομματικά κριτήρια.

Μια ομογενής καταγγέλλει στην «Κ.Ε.» ότι υπέβαλε φάκελο με πλήρη στοιχεία αμέσως μετά την εξαγγελία του μέτρου τον Νοέμβριο, αλλά ακόμη περιμένει. Σε αντίθεση, όπως αναφέρει, με άλλες περιπτώσεις γνωστών της (ο ένας επιχειρηματίας με προσβάσεις σε κορυφαίο υπουργό), οι οποίοι προσήλθαν στις υπηρεσίες δύο μήνες μετά, αλλά «απέκτησαν υπηκοότητα σε μία εβδομάδα».

*Εκτός από τον αριθμό των ελληνοποιηθέντων Βορειοηπειρωτών, το υπουργείο Εσωτερικών δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει ούτε και το πότε θα είναι σε θέση να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

*Τυπικά, με την απόκτηση υπηκοότητας λαμβάνουν και δικαίωμα ψήφου. Ωστόσο, για να προσέλθουν στις κάλπες, πρέπει να γραφτούν εγκαίρως στους εκλογικούς καταλόγους.

Αυτό το «εγκαίρως», όμως, χωράει μεγάλη συζήτηση: Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών επικαλούνται την πάγια τακτική, σύμφωνα με την οποία οι κατάλογοι διαμορφώνονται κάθε δύο μήνες.

*Ο κ. Παυλόπουλος, ωστόσο, δηλώνει ότι μετά την 30ή Ιουνίου δεν θα υπάρξει άλλη διόρθωση στους καταλόγους. Οπερ σημαίνει, ότι όποιος προλάβει να ελληνοποιηθεί μέχρι τότε, θα έχει και δικαίωμα ψήφου εάν γίνουν οι εθνικές εκλογές το φθινόπωρο.

*Αν οι εκλογές γίνουν στο τέλος της 4ετίας, τότε στο εκλογικό σώμα θα προστεθούν και όσοι ομογενείς συμπεριληφθούν στους καταλόγους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.

*Αν, πάλι, γίνουν στις αρχές του καλοκαιριού; Τότε οι «τυχεροί» θα είναι μόνο αυτοί που απέκτησαν υπηκοότητα μέχρι τις 31 Μαρτίου – και των οποίων ο αριθμός αγνοείται.

Κανένας έλεγχος

Οπως και η ταυτότητα, αφού (ελλείψει διακομματικού ελέγχου) υπάρχει ο κίνδυνος να «παρεισφρέουν» και αλβανοί πολίτες «ώστε να γίνουν Ελληνες και να αποκτήσουν τα δικαιώματα του ευρωπαίου πολίτη», όπως έχει προειδοποιήσει η Ομοσπονδία Ελλήνων Βορειοηπειρωτών.

*Για την ιστορία, πάντως, τα τελευταία εννέα χρόνια (από το 1998) έχουν πάρει κάρτα ομογενούς 250.000 Βορειοηπειρώτες, εκ των οποίων οι 30 χιλιάδες πολιτογραφήθηκαν κατά το 1999, ενώ από τους υπόλοιπους οι 70.000 περιορίστηκαν σε «κάρτες δεκαετούς παραμονής».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 15/04/2007

Advertisements