Με συμμετοχή ρεκόρ
796447_b.jpg

Σαρκοζί και Ρουαγιάλ περνούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, σύμφωνα με τα exit polls που διενήργησαν έξι ινστιτούτα για τις γαλλικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, τα επίσημα exit polls που ανακοινώθηκαν στις 21:00 ώρα Ελλάδας δίνουν στον υποψήφιο του UMP Νικολά Σαρκοζί από 29% ως 30%, στη σοσιαλίστρια Σεγκολέν Ρουαγιάλ από 26% ως 27%, στον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού από 18% ως 19% και στον ακροδεξιό Ζαν Μαρί Λεπέν από 10% ως 11,5%.

Οι 44,5 εκατ. Γάλλοι ψηφοφόροι προσήλθαν μαζικά στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο. Λίγη ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες η συμμετοχή είχε ξεπεράσει το 80%.

Στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας συμμετείχαν 12 υποψήφιοι, ανάμεσά τους ο δραστήριος αγροτοσυνδικαλιστής Ζοζέ Μποβέ, καθώς και ο υποψήφιος της Κομμουνιστικής Επαναστατικής Ένωσης, ο Ολιβιέ Μπεζανσενό, το ποσοστό του οποίου αναμένεται με ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τα exit polls, βρίσκεται στην πέμπτη θέση, πίσω από τον Λεπέν, με ποσοστό 4,5%.

Ακολουθεί ο ακροδεξιός Φιλίπ ντε Βιγιέρ με ποσοστό 2,5%, η αριστερή Μαρί Ζορζ Μπουφέ με 2%, η ακροαριστερή Αρλέτ Λαγκουιγέ με 1,5%, ο Φρεντερίκ Νιού με 1,5%, η Ντομινίκ Βοϊνέ με 1,5%, ο Ζοζέ Μποβέ με 1% και ο Ζεράρ Σιβαρντί με 0,5%.

Η Λαγκουιγέ και ο Μπεζανσενό τάχθηκαν εμμέσως υπέρ της Ρουαγιάλ, ενώ ο Ντε Βιγιέρ αρνήθηκε να καλέσει τους ψηφοφόρους του να στηρίξει Σαρκοζί.

Το πρώτο exit poll δημοσιοποίησε το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, το οποίο «έσπασε» το απαγορευτικό του γαλλικού νόμου που προβλέπει τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα, ο Νικολά Σαρκοζί έκανε τις πρώτες δηλώσεις σε ήπιους τόνους. Αναφέρθηκε στη Σεγκολέν Ρουαγιάλ λέγοντας ότι σέβεται την ίδια και τις ιδέες της και θέλει, εν όψει του β’ γύρου, να γίνει συζήτηση περί ιδεών. Αν και προέρχεται από το κυβερνών κόμμα, είπε ότι η Γαλλία υποφέρει και βρίσκεται σε απόγνωση. Αναφέρθηκε στα παρισινά προάστεια και στην ανεργία, «φλερτάροντας» ουσιαστικά με τους αμφίθυμους ψηφοφόρους της Ρουαγιάλ.

Στόχος του -όπως είπε- είναι να ξαναδώσει στη Γαλλία αξίες και αρχές, με βάση το πρόγραμμά του το οποίο δεν θα απεμπολήσει παρά τις όποιες δυσκολίες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Σαρκοζί είναι το φαβορί για τον β’ γύρο, ενώ το επιτελείο του είναι ικανοποιημένο από το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε στον α’ γύρο, αφού σπανίως υποψήφιος έφτασε το 30% στην πρώτη Κυριακή. Πάντως, ο β’ γύρος δεν θα είναι περίπατος για κανέναν από τους δύο μονομάχους, ενώ η μάχη αναμένεται να δοθεί στήθος με στήθος. Εκτιμάται ότι το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί στο 51% – 49% ή στο 52% – 48%.

Ικανοποίηση υπάρχει και στο επιτελείο της Ρουαγιάλ, καθώς η επίδοσή της φαίνεται ότι ξεπερνά τις προσδοκίες, μετά μάλιστα και τα συντροφικό μαχαίρωμα του πρώην πρωθυπουργού του Φρανσουά Μιτεράν, Μισέλ Ροκάρ, ο οποίος συνέστησε στην Ρουαγιάλ να συνεργαστεί με τον Μπαϊρού.

«Κλειδί» για τον β’ γύρο θεωρείται το ποσοστό ψήφων που θα πάρει η Ρουαγιάλ από τον Μπαϊρού και την Αριστερά γενικότερα. Το στρατόπεδο Σαρκοζί έχει ήδη απορροφήσει όση δύναμη μπορούσε από τον ακροδεξιό Λεπέν, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχει περιθώριο αλίευσης ψήφων από εκλογείς που μπορεί μεν να ψήφισαν Ρουαγιάλ την πρώτη Κυριακή, ίσως όμως στον β’ γύρο ψηφίσουν με άλλα κριτήρια.

Ο Ζαν Μαρί Λεπέν είναι ο χαμένος των εκλογών, με ποσοστό κατά πολύ χαμηλότερο από αυτό των προηγούμενων αναμετρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2002 είχε περάσει στον β’ γύρο, αντίπαλος του Ζακ Σιράκ. Σε δηλώσεις του μετά τα αποτελέσματα του α’ γύρου είπε ότι θα ανακοινώσει την 1η Μαΐου ποιον θεωρεί πιο σωστή λύση για τη Γαλλία.

Αναδημοσίευση από το news.in.gr

Advertisements