%ce%9d%ce%9f%ce%a1%ce%920.jpg

Νορβηγία: Επενδύει τα κέρδη της μόνο σε «ηθικές» επιχειρήσεις
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Δημητρίου


Τo Όσλο κατηγόρησε την αμερικανική εταιρεία ότι ανέχεται παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών που εργάζονται στους προμηθευτές της στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Η Νορβηγία δεν παίζει. Οργανωμένη, πλούσια και ευαισθητοποιημένη κοινωνικά, προάγει έναν ηθικό κώδικα- μοντέλο διεθνώς. Αφού συγκέντρωσε σε ένα ταμείο τα κέρδη της από τις εξαγωγές πετρελαίου, περίπου 300 δισ. δολάρια, προωθεί μόνο επενδύσεις σε εταιρείες που δεν σπίλωσαν το όνομά τους για ηθικούς λόγους.
Σ τις περισσότερες χώρες, ένας τέτοιος θησαυρός αξίας 300 δισ. δολαρίων, περίπου 220 δισ. ευρώ, θα είχε αξιοποιηθεί ώστε να πολλαπλασιαστούν τα κέρδη με τις καλύτερες αποδόσεις. Σίγουρα, πάντως, δεν θα κατέληγε σε ένα ταμείο που κύριος στόχος του είναι να προωθεί έναν εταιρικό ηθικό κώδικα. Στη σκανδιναβική κοινωνία των περίπου 5 εκατομμυρίων Νορβηγών, όμως, συνέβη και αυτό.
Το Όσλο συνέταξε μια μαύρη λίστα με 21 εταιρείες- οι 12 αμερικανικές- οι οποίες δεν πληρούν τα κριτήρια του ηθικού κώδικα της χώρας. Τι σημαίνει αυτό; Όσες εταιρείες παράγουν ή συνδέονται με παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, με παραβιάσεις των ατομικών δικαιωμάτων στη διάρκεια πολέμων ή συγκρούσεων, με περιβαλλοντικές καταστροφές και διαφθορά, δεν μπορούν να ελπίζουν σε επενδύσεις στη Νορβηγία, την τρίτη εξαγωγό πετρελαίου διεθνώς (μετά τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία).
Πόλεμος με τις ΗΠΑ
Μία από τις τελευταίες εταιρείες που προστέθηκαν στη «λίστα των εταιρειών της ντροπής» είναι η γνωστή αμερικανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Wal Μart. Τo Όσλο κατηγόρησε την εταιρεία ότι ανέχεται παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών που εργάζονται στους προμηθευτές της στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Νορβηγία, Μπένσον Γουίτνι διαμαρτυρήθηκε, ενώ η Wal Μart χαρακτήρισε ανακρίβειες τις κατηγορίες της Νορβηγίας. Πρόσφατα, μάλιστα, έσπευσε στο Όσλο με δύο απεσταλμένους της, οι οποίοι και συνομιλούν ακόμη με Νορβηγούς αξιωματούχους για την εξεύρεση λύσης.
Ηθική διοίκηση
«Καταφέραμε να συνδυάσουμε τη διοίκηση του ταμείου με την ηθική προσέγγιση», τόνισε η Κριστίν Χάλβερσον, υπουργός Οικονομικών της Νορβηγίας και ηγέτης του κόμματος της Σοσιαλιστικής Αριστεράς. «Είναι οι δύο πλευρές του νομίσματός μας». Όπως η ίδια επεσήμανε, οι «κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις» κάθε άλλο παρά ζημίωσαν το ταμείο. Τα κέρδη το 2006 έφτασαν στο 7,6%.

Στη μαύρη λίστα των Νορβηγών
Το νορβηγικό Κυβερνητικό Ταμείο Συντάξεων αποκλείει επενδύσεις σε εταιρείες για «ηθικούς λόγους»


Για παραγωγή πυρηνικών όπλων ή άλλων σχετικών συστημάτων

● ΒΑΕ SΥSΤΕΜS Βρετανική

● ΒΟΕΙΝG Αμερικανική ● ΕΑDS Ευρωπαϊκή

● ΕΑDS FΙΝΑΝCΕ Ευρωπαϊκή

● FΙΝΜΕCCΑΝΙCΑ Ιταλική

● ΗΟΝΕΥWΕLL ΙΝΤΕRΝΑΤΙΟΝΑL Αμερικανική

● ΝΟRΤΗRΟΡ GRUΜΜΑΝ Αμερικανική

● SΑFRΑΝ Γαλλική

● UΝΙΤΕD ΤΕCΗΝΟLΟGΙΕS Αμερικανική

Για περιβαλλοντικές καταστροφές

● FRΕΕΡΟRΤ ΜCΜΟRΑΝ CΟΡΡΕR & GΟLD Αμερικανική

● DRD GΟLD Νοτιοαφρικανική

Για κατασκευή όπλων διασποράς

● ΑLLΙΑΝΤ ΤΕCΗSΥSΤΕΜS Αμερικανική

● GΕΝΕRΑL DΥΝΑΜΙCS Αμερικανική

● L-3 CΟΜΜUΝΙCΑΤΙΟΝS ΗΟLDΙΝGS Αμερικανική

●LΟCΚΗΕΕD ΜΑRΤΙΝ Αμερικανική

● ΡΟΟΝGSΑΝ Νοτιοκορεατική

● RΑΥΤΗΕΟΝ Αμερικανική

● ΤΗΑLΕS Γαλλική

Για παραγωγή ναρκών κατά προσωπικού

● SΙΝGΑΡΟRΕ ΤΕCΗΝΟLΟGΙΕS ΕΝGΙΝΕΕRΙΝG Σιγκαπούρης

Για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

● WΑL-ΜΑRΤ SΤΟRΕS Αμερικανική

● WΑL-ΜΑRΤ DΕ ΜΕΧΙCΟ Αμερικανικής ιδιοκτησίας

Το κυβερνητικό ταμείο συντάξεων
ΑΠΟ ΤΟ 1996 η νορβηγική κυβέρνηση είχε αρχίσει να συγκεντρώνει τα κέρδη από το πετρέλαιο σε ένα ταμείο. Γνωστό έως πέρυσι ως Ταμείο Πετρελαίου, μετονομάστηκε σε Ταμείο Συντάξεων και, όπως επισημαίνει η «Ιnternational Ηerald Τribune», αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο ταμείο στην Ευρώπη. Η αλλαγή στο όνομα έγινε για να καταστεί κατανοητό στη νορβηγική κοινωνία πως απώτερος στόχος του είναι να βοηθήσει τις επόμενες γενιές. Με τον ρυθμό που αναπτύσσεται, σε μία δεκαετία θα αξίζει περίπου 600-700 δισ. ευρώ- κεφάλαιο που μεταφράζεται σε περίπου 132.000 ευρώ για κάθε πολίτη της Νορβηγίας σήμερα.
«Είναι αναπόφευκτο, οι Νορβηγοί δεν αισθάνονται καλά με όλα αυτά τα χρήματα», επισήμανε ο Γκρο Νιστέουν, δικηγόρος που ειδικεύεται σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συμμετέχει στο Συμβούλιο Ηθικής του ταμείου. «Δουλειά μας είναι να κάνουμε τους Νορβηγούς να αισθάνονται λιγότερες ενοχές».

αναδημοσίευση από τα ΝΕΑ

δες σχετικά:

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070504&nid=4656835

Advertisements