00001b74_m.jpg

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι από τα άλλα κόμματα,

Σήμερα, εδώ, χτυπάει η καρδιά του ελληνικού λαού, της Ελλάδας. Της Ελλάδας, που αναζητά ένα νέο ξεκίνημα. Μια νέα ελπίδα. Την ελπίδα του άλλου δρόμου.

Εδώ χτυπάει η καρδιά του ελληνικού λαού, που λέει «φτάνει πια». Μπροστά στην μεγάλη πολιτική κρίση της χώρας, ο λαός λέει «φτάνει πια». Απαιτεί μια νέα πορεία.

Και εμείς, εδώ, απαντάμε σήμερα.

Απαντάμε στην απαίτηση του λαού.

Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα.

Σήμερα λέμε ΝΑΙ στον άλλο δρόμο.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ.

Με εγγύηση το Πρόγραμμά μας. Με εγγύηση τη δική σας συμμετοχή. Με εγγύηση τις αρχές μας.

Ενωμένοι, δυνατοί, ανανεωμένοι.

Έτοιμοι για τη μάχη και τη νίκη στις εκλογές.

Έτοιμοι για το μεγάλο έργο που μας περιμένει την επομένη των εκλογών.

H αντίστροφη μέτρηση για τη δεξιά, έχει αρχίσει.

Φεύγουν και το ξέρουν.

Αυτοί ψάχνουν ψήφους με τα ρουσφέτια για την προσωπική τους διάσωση.

Εμείς συνθέτουμε ιδέες για να εγγυηθούμε το συλλογικό συμφέρον της χώρας.

Αυτοί μαζεύονται σε μυστικά διαβούλια και συζητούν με φόβο για την επομένη των εκλογών.

Εμείς διαβουλευόμαστε με τόλμη για τις προτεραιότητες της Ελλάδας.

Αυτοί αναζητούν ανίερες συμμαχίες για να επιβιώσουν πολιτικά.

Εμείς δημιουργούμε κοινωνικές συμμαχίες για να μεγαλουργήσει ξανά η Ελλάδα.

Αυτοί ετοιμάζονται για τη διαχείριση της ήττας.

Εμείς ετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

Φτάσαμε εδώ, μέσα από μια μεγάλη συμμετοχική και δημοκρατική διαδικασία. Και ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν, όλους εσάς, την Επιτροπή Προγράμματος, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης. Και βεβαίως, θα συνεχιστεί αυτός ο διάλογος μέσα από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης σε όλη την Ελλάδα και μέσα απ’ το κόμμα μας και μέσα από το Προγραμματικό μας Συνέδριο και μετά, και όταν γίνουμε κυβέρνηση. Ο διάλογος και η διαβούλευση είναι μια μόνιμη διαδικασία που καθιερώνουμε στο κόμμα μας, στο Κίνημά μας, στην Ελλάδα.

Μιλήσαμε και ακούσαμε απόψεις της κοινωνίας. Το καινούργιο μας Πρόγραμμα κέρδισε την καρδιά και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και έχει αναπτυχθεί μια νέα πολιτική και κοινωνική δυναμική γύρω απ’ τις προτάσεις μας.

Είναι αυτή η δυναμική που δημιουργεί μια νέα αυτοπεποίθηση στον Έλληνα πολίτη.

Είναι αυτή η δυναμική που δημιουργεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσά μας.

Είναι αυτή η δυναμική που εμπεδώνει το αίσθημα της σιγουριάς και της αξιοπιστίας.

Είναι αυτή η δυναμική που θα φέρει τη νίκη στις εκλογές.

Είναι αυτή η δυναμική που θα οδηγήσει την πατρίδα στο μέλλον που μας αξίζει.

Από εδώ, σήμερα, στέλνουμε το μήνυμα σε κάθε γωνιά της χώρας.

Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ.

Η ελπίδα είναι εδώ.

Η νίκη έρχεται.

Φίλες και φίλοι,

Είμαστε περήφανοι για το έργο μας. Το έργο των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Άλλαξε αυτό το έργο την Ελλάδα.

Είμαστε περήφανοι για τις αξίες και τις ιδέες μας. Πυροδότησαν μια μεγάλη ειρηνική επανάσταση. Άλλαξαν την κοινωνία. Η ιστορία μας, μας δίδαξε.

Θεμέλιό μας ήταν και είναι η σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας με τον ελληνικό λαό.

Όταν σεβαστήκαμε και τιμήσαμε την σχέση αυτή, το ΠΑΣΟΚ γνώρισε θριάμβους και η Ελλάδα μεγαλούργησε.

Όταν απομακρυνόμαστε από τη σχέση αυτή, υιοθετώντας πρακτικές της συντήρησης, πελατειακές λογικές και την λογική της παρέας πάνω από το συλλογικό συμφέρον, τότε οι πολίτες μας γυρίζουν την πλάτη.

Όταν ξεστρατίσαμε, επιτρέψαμε στη δεξιά να οδηγήσει την Ελλάδα σε περιπέτειες.

Ευτυχώς, πάντοτε, όλα αυτά, ήταν σύντομες παρενθέσεις.

Όπως είναι και τώρα.

Φίλες και φίλοι,

Γυρίζοντας την Ελλάδα χωριό – χωριό, γειτονιά – γειτονιά, ξέρω ότι, ο ελληνικός λαός περιμένει περισσότερα από μας. Διότι για μας, ο ελληνικός λαός βάζει πολύ πιο ψηλά τον πήχη. Γνωρίζει την ιστορία μας. Ξέρει ότι το Κίνημά μας είναι από τον λαό, για τον λαό, με τον λαό.

Ο λαός δεν μας συγκρίνει με την δεξιά. Μας κρίνει με τα οράματά του. Και στα οράματά του θα ανταποκριθούμε εμείς με το πρόγραμμά μας. Αυτό αποτελεί χρέος μας απέναντι στο λαό και την πατρίδα.

Να δώσουμε ξανά σε όλους τους πολίτες ασφάλεια για το αύριο,

σιγουριά για το σήμερα. Να αποκαταστήσουμε ό,τι γκρέμισε η δεξιά. Να δώσουμε και πάλι αισιοδοξία για το μέλλον των παιδιών τους.

Εγγυώμαι και εγγυόμαστε να κρατήσουμε ζωντανή αυτήν την νέα σχέση εμπιστοσύνης. Αυτή την νέα πίστη. Αυτή την νέα σιγουριά. Αυτόν τον νέο πατριωτισμό που έχουμε διαμορφώσει. Οι πολίτες ζητούν από το Συνέδριό μας, Πρόγραμμα δημιουργίας και προοπτικής. Απαιτούν δεσμεύσεις, καθαρά λόγια, ανοιχτά χαρτιά. Μια άλλη πολιτική, με σαφή τη σφραγίδα της προοδευτικής, δημοκρατικής και σοσιαλιστικής μας ταυτότητας. Μια πολιτική που μπορεί να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που έρχονται. Με σιγουριά, με σύστημα, με πρόγραμμα, με αρχές και με ήθος.

Θέλουν να ξέρουν ότι αυτή η πολιτική, η πολιτική για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, υπάρχει. Ότι είναι εφικτή. Ότι εκπροσωπείται από την μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Ότι είναι η δική μας πολιτική που είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε.

Και σήμερα, εδώ, στο Συνέδριό μας, αυτό εγγυόμαστε όλοι. Την εφαρμογή του Προγράμματός μας. Και ξέρουν οι πολίτες ότι, δεν υπάρχουν μονόδρομοι ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Θα το δείξουμε και θα το αποδείξουμε στο Συνέδριό μας. Με το Πρόγραμμά μας και τις δεσμεύσεις μας. Θα το δείξουμε και θα το αποδείξουμε με τις εγγυήσεις μας για την καινούργια κυβέρνηση, μετά τις εκλογές. Για τις αρχές, για τα πρόσωπα. Για τις πολιτικές και για το ήθος. Θα το δείξουμε και θα το αποδείξουμε, εδώ στο Συνέδριό μας. Στο φως της διαφάνειας και της δημοσιότητας.

Μιλάμε μπροστά στους πολίτες, για όλα, χωρίς υπεκφυγές, χωρίς μισόλογα. Το Συνέδριο αυτό, μπορεί – όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου – να γράψει ιστορία. Να γίνει το Συνέδριο της Νέας Μεγάλης Αλλαγής. Θα είναι το Συνέδριο της Νίκης.

Μας ρωτάνε. Ποια Ελλάδα θέλουμε; Απαντάμε. Θέλουμε την Ελλάδα που πρωταγωνιστεί. Και το μπορούμε. Θέλουμε την Ελλάδα μας, παρούσα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, δραστήρια και ενεργή στα περιφερειακά και διεθνή fora, να προασπίζει τα εθνικά της συμφέροντα.

Που δεν φοβάται να πάρει πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια, πρωτοβουλίες προς την Τουρκία σε κρίσιμες στιγμές, πρωτοβουλίες στην Μέση Ανατολή, όπου διακυβεύονται και συμφέροντα της Ορθοδοξίας.

Και σήμερα, από εδώ, στέλνουμε και πάλι ένα μήνυμα για το ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος που μπορεί να ζήσει ειρηνικά, γειτονικά με ένα Ισραήλ που θα το αναγνωρίζει και θα αναγνωρίζει και την Παλαιστίνη.

Πιστεύουμε στην Ελλάδα, ξέρουμε ότι μπορεί να προσφέρει στην παγκόσμια κοινότητα. Με πρωτοβουλίες και δράση. Την Ελλάδα του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Που βασίζεται στην δύναμη του πολιτισμού, της δημιουργίας. Την Ελλάδα των ιδεών και των αξιών που εκπροσωπούμε για όλη την ανθρωπότητα. Που θα ταυτίζεται με τις αξίες. Που θα θωρακίζεται από αυτές τις αξίες. Την Ελλάδα που δεν θα είναι άφωνος κομπάρσος μπροστά στις κατακλυσμιαίες εξελίξεις που αλλάζουν τον πλανήτη.

Εμείς απαντάμε ότι θέλουμε την Ελλάδα της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και το μπορούμε. Με μια οικονομία που θα παράγει πλούτο. Με μια κοινωνία που θα τον μοιράζεται δίκαια. Με ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στην καινοτομία, στην οικονομία της γνώσης. Ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης, με το περιβάλλον συγκριτικό πλεονέκτημα. Δυνατό μας όπλο στον διεθνή ανταγωνισμό.

Στην δική μας Ελλάδα, δεν έχουν θέση οι αεριτζήδες και τα αρπακτικά του μεταπραττισμού. Δεν έχουν θέση εκείνοι που θέλουν να πλουτίσουν, βαφτίζοντας επιχειρηματικότητα τις πελατειακές τους σχέσεις με το κράτος.

Στη δική μας Ελλάδα επιβραβεύουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Θέλουμε επιχειρήσεις ισχυρές που θα μπορούν να αντισταθούν στις πιέσεις για τον αφελληνισμό τους.

Διαμορφώνουμε κανόνες, διαφάνειας, αρχών υγιούς ανταγωνισμού αλλά και εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και επιχειρηματία. Μόνο έτσι θα έχει ο σωστός επιχειρηματίας την σιγουριά να επενδύσει, αυτό που δεν κάνει σήμερα. Να συμβάλλει και να εμπεδώσει μια νέα φορολογική συνείδηση, να συνεισφέρει στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Απαντάμε ότι, για μας δεν έχουν θέση τα άδικα και αδιέξοδα μοντέλα της φτηνής εργασίας. Δεν έχουν θέση τα σχέδια της εξαθλίωσης με ακόμα χαμηλότερους μισθούς, ακόμα πιο δύσκολα ωράρια, ακόμα λιγότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

Δεν έχουν θέση τα καρτέλ που αγοράζουν όλο και φτηνότερα από το χωράφι και πουλάνε όλο και ακριβότερα στο ράφι.

Δεν έχουν θέση τα παραμάγαζα των μεγάλων συμφερόντων μέσα στην ίδια την πολιτική εξουσία.

Θέλουμε μια άλλη, δίκαιη κοινωνία. Αλληλεγγύης, ανθρωπιάς, δημιουργίας. Και το μπορούμε.

Μια κοινωνία που θα εξασφαλίζει στους εργαζόμενους δίκαιο μέρισμα στον εθνικό πλούτο, που οι ίδιοι μοχθούν για να τον παράγουν.

Όπου η αγορά θα υπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι οι άνθρωποι τις ανάγκες της αγοράς.

Όπου το κράτος θα υπηρετεί τον πολίτη και όχι τους κομματάρχες της εξουσίας και τα μεγάλα ολιγαρχικά συμφέροντα που συνδέονται μαζί τους.

Όπου οι μετανάστες – και χαιρετίζω την παρουσία των μεταναστών εδώ στο Συνέδριό μας – θα εντάσσονται αρμονικά, παραγωγικά, θα είναι πλούτος για την κοινωνία μας.

Τιμούμε τους απόμαχους της εργασίας, διότι εμείς τους θέλουμε ενεργούς, συμμέτοχους, με ρόλο, με λόγο, με αξιοπρέπεια. Τα περήφανα γηρατειά, όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Και εγγυόμαστε ότι στο Πρόγραμμά μας δεν έχουν θέση οι δήθεν λύσεις του ασφαλιστικού, που περικόπτουν δικαιώματα και ρίχνουν και πάλι τα βάρη στις πλάτες εκείνων που δεν φταίνε, στις πλάτες του απλού πολίτη, του εργαζόμενου και του συνταξιούχου. Και βεβαίως, δεν έχουν θέση στο Πρόγραμμά μας οι λεηλασίες των Ταμείων.

Θέλουμε μια δυνατή Ελλάδα. Και το μπορούμε. Με τις δημιουργικές της δυνάμεις απελευθερωμένες από κάθε είδους δεσμά και εξαρτήσεις.

Από τα δεσμά του κρατισμού και της γραφειοκρατίας,

Από την ισοπεδωτική επιρροή της μιντιοκρατίας,

Από τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς του οικονομικού κατεστημένου,

Από την έλλειψη κανόνων και την ευκολία της αυθαιρεσίας της εξουσίας.

Φίλες και φίλοι,

Ζούμε σε εποχές ανοιχτών οριζόντων. Και η Ελλάδα έχασε όταν οι ηγέτες της αντιμετώπισαν τις εξελίξεις με φοβίες, δογματισμούς και αβουλία. Έχασε η Ελλάδα όταν οι ηγέτες της ύψωσαν τείχη απομονωτισμού και άρνησης. Η Ελλάδα έχασε κάθε φορά που η Δεξιά την έκλεινε στο καβούκι της.

Η Ελλάδα μεγαλούργησε όταν τους ανοιχτούς ορίζοντες τους είχε στην καρδιά της. Μεγαλούργησε όταν οι ηγέτες της αντιμετώπισαν με θάρρος τις προκλήσεις.

Αυτή την Ελλάδα εκπροσωπούμε. Αυτός για μας είναι ο νέος πατριωτισμός.

Φίλες και φίλοι,

Με ρωτούν, πολλές φορές, εσύ τι πρωθυπουργός θα είσαι;

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Μεγάλωσα μέσα σε μια παράδοση που είχε ως υπέρτατη αξία της την προσφορά. Στην οικογενειακή μου εστία, αυτός ήταν ο δρόμος, και του Ανδρέα και του Γεωργίου Παπανδρέου. Και στο πολιτικό μου σπίτι, στην δική μας οικογένεια, το ΠΑΣΟΚ, αυτός ήταν πάντοτε ο δρόμος. Η προσφορά στον πολίτη και στην πατρίδα. Η προσφορά στην Πατρίδα, στην Ελλάδα, στον Ελληνισμό – όπου γης.

Αυτόν τον δρόμο διάλεξα. Έτσι πορεύτηκα, πάντοτε. Με αρχές και ιδέες. Χωρίς να συμβιβαστώ ποτέ με τους λογαριασμούς του πολιτικού και του προσωπικού κόστους. Ακόμα κι όταν, αυτές οι αρχές και οι ιδέες δεν ήταν πλειοψηφικές. Ακόμα κι όταν, έδιναν αφορμή σε συκοφάντες. Ακόμα κι όταν έπρεπε να διαφωνήσω με εκείνους που αγαπούσα, τιμούσα και σεβόμουν.

Αναλάμβανα τις ευθύνες μου όσο δύσκολες και εάν ήταν. Όπως έκανα και σε μια δύσκολη στιγμή για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Δεν θα μπορούσα αλλιώς. Έτσι έμαθα. Έτσι προχώρησα. Αυτός είμαι. Αυτός θα είμαι και αύριο, ως πρωθυπουργός της χώρας, ως πρωθυπουργός της κυβέρνησής μας. Από αυτόν τον δρόμο, δεν παρεκκλίνω.

Ακούγεται σύνθημα

«Νάτος – Νάτος ο Πρωθυπουργός»

Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας. Ενωμένοι και δυνατοί προχωράμε σε μία νέα σελίδα της ιστορίας. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας.

Δική μου φιλοδοξία είναι, να είμαι ο πρωθυπουργός της προσφοράς και του έργου, όλων των Ελλήνων, όλων των πολιτών που έχουν αξιοπρέπεια και περηφάνια, που είδαν τις ελπίδες τους και τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται. Όλων των πολιτών ανεξάρτητα από το τι χρώμα ψηφοδέλτιο έριξαν στην κάλπη.

Ο πρωθυπουργός μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Ενός ριζοσπαστικού Προγράμματος που δημιουργεί μια νέα δυναμική στην κοινωνία μας. Που θα συνθέτει και θα εκφράζει όλες τις δυνάμεις της εργασίας και της δημιουργίας, όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών, όλες τις δυνάμεις της δημοκρατίας, της προόδου και της αριστεράς. Και αυτή δεν είναι μόνο προσωπική μου φιλοδοξία, είναι φιλοδοξία όλων μας, είναι φιλοδοξία κάθε μέλους και φίλου του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Δεν με ενδιαφέρει να είμαι ο πρωθυπουργός των συμφερόντων, δεσμεύομαι να είμαι ο πρωθυπουργός των πολιτών.

Δεν με ενδιαφέρει να είμαι ο πρωθυπουργός της κρυφής ατζέντας, αλλά ο πολιτικός της καθαρής και δημόσιας δέσμευσης.

Δεν με ενδιαφέρει να γίνω πολιτικό προϊόν που διαμορφώνεται από την διαφήμιση, αλλά πρωθυπουργός που συνδέεται με την κοινωνία και την πολιτική.

Δεν με ενδιαφέρει, φίλες και φίλοι, να κερδίσω εκλογές με ωραία λόγια και μεγάλα ψέματα. Θέλω πάντα να λέω τις μεγάλες αλήθειες, για να είμαι συνεπής απέναντι στις ευθύνες που αναλαμβάνω. Δεν μπορώ να κρύβομαι από τα προβλήματα σαν ανεύθυνος άρχοντας στη σιωπή. Θα δίνω μάχες στην πρώτη γραμμή.

Δεν στηρίζομαι σε συμφέροντα μιας οποιασδήποτε ολιγαρχίας, όπλο μου είναι μόνο η εμπιστοσύνη του λαού, των πολιτών, των Ελληνίδων και των Ελλήνων.

Η δική μου φιλοδοξία είναι, να είμαι πρωθυπουργός της αναδιανομής του πλούτου υπέρ των αδυνάτων που θα σταματήσει την κοινωνική αδικία μιας πολιτικής που ψάχνει έσοδα μέσα από άδικους έμμεσους φόρους για τον κάθε πολίτη. Που θα σταματήσει τα νόμιμα κρατικά δωράκια, τους κερδοσκόπους του Χρηματιστηρίου, τους μεγαλομετόχους των επιχειρήσεων, στο τραπεζικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο, στους ισχυρούς του χρήματος.

Τα κέρδη πρέπει να προσανατολιστούν προς την ανάπτυξη και την απασχόληση, για να ενισχύουν το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη του εργαζόμενου, του συνταξιούχου, του απλού πολίτη.

Η δική μου φιλοδοξία είναι, να είμαι ο πρωθυπουργός που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην πρωτοπορία του παγκόσμιου αγώνα για το περιβάλλον, να αντιμετωπίσουμε μαζί την κλιματική αλλαγή – και ήδη αυτό κάνουμε κι αυτό κάνω ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Που θα κάνει την Ελλάδα διεθνές κέντρο παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών που συνδέονται με το περιβάλλον και την προστασία του, ικανά να σταθούν στον άγριο διεθνή ανταγωνισμό όχι επειδή θα είναι φτηνά, αλλά επειδή θα έχουν υψηλή ποιότητα.

Διεθνές κέντρο παραγωγής βιολογικών και πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων, που θα είναι ονομαστά, περιζήτητα στις παγκόσμιες αγορές. Η Ελλάδα της ποιότητας και της αξίας. Η Ελλάδα που θα εξάγει ακόμα και τεχνογνωσία για φυσικές βιολογικές καλλιέργειες, με λιγότερα φυτοφάρμακα και λιπάσματα που και την υγεία βλάπτουν και το περιβάλλον ρυπαίνουν. Η Ελλάδα κέντρο παραγωγής ενέργειας από εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές.

Δική μου φιλοδοξία είναι, να είμαι ο πρωθυπουργός που θα οδηγήσει την Ελλάδα στον 21ο αιώνα πρωτοπόρα στην οικονομία της γνώσης. Με ένα μοντέλο που θα αξιοποιεί τα δικά μας πλεονεκτήματα, θα απαντά θετικά στις παγκόσμιες προκλήσεις, δεν θα αντιγράφει αποτυχημένες τριτοκοσμικές συνταγές καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ένα μοντέλο που θα αξιοποιεί τη γεωγραφική μας θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, την ιστορία, τις ειδικές μας ικανότητες, τον πολιτισμό και τη φύση μας.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει και θα γίνει διεθνές κέντρο για υπηρεσίες διαμετακομιστικού εμπορίου. Ναι, ένα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και θα είναι πόλος έλξης για τους νέους της ευρύτερης περιοχής. Ναι, ένα διεθνές τουριστικό κέντρο, που θα παρέχει μαζί και υπηρεσίες υγείας, αγροτουρισμού, υγιεινής διατροφής. Ναι, ένα διεθνές κέντρο παραγωγής υψηλής τεχνολογίας για τον πολιτισμό, για την παιδεία, για τον αθλητισμό.

Η δική μου φιλοδοξία είναι να είμαι ο πρωθυπουργός που θα δουλέψει για τους νέους, για τις γενιές που έρχονται. Και εύχομαι σε όλους τους νέους και νέες καλή επιτυχία στις εξετάσεις που ξεκινούν αύριο.

Ο πρωθυπουργός που θα συνδέσει το όνομά του με την πραγματοποίηση του ιστορικού αιτήματος, στα τετράδια των μαθητών να μη γράφεται η λέξη «βαριέμαι». Το διάβασμα να μην είναι έργο καταναγκαστικό αλλά καθημερινή ανακάλυψη ζωής. Το σχολείο και το πανεπιστήμιο να μην δίνουν τυπικό πτυχίο αλλά ένα διαβατήριο ζωής.

Να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία στο 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Επιτέλους! Και μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε, γιατί οι δημόσιες επενδύσεις στην παιδεία είναι για μας αναπτυξιακές επενδύσεις πρώτης προτεραιότητας, υψηλής απόδοσης. Χωρίς επένδυση στην παιδεία η πατρίδα δεν έχει μέλλον. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα. Η παιδεία πρέπει να είναι συνδεδεμένη με την παραγωγή για την συνοχή της κοινωνίας.

Η Δεξιά φεύγοντας από την εξουσία αφήνει την παιδεία σε διάλυση. Με τα πανεπιστήμια κλειστά, το διάλογο απόντα και τα ΜΑΤ σε πρώτο ρόλο. Μίλησαν για μεταρρυθμίσεις και έκαναν μια συντηρητική και αυταρχική αντιμεταρρύθμιση.

Η δική μας εποχή, θα είναι μια καινούργια αρχή. Καλώ σήμερα από το βήμα του Συνεδρίου μας τους εκπαιδευτικούς σε μια κοινή πορεία, να κάνουμε τα σχολεία χώρους δημιουργίας και κριτικής μαθητικής εμπειρίας, κέντρα πολιτισμού της γειτονιάς.

Καλώ σήμερα την Νεολαία της Ελλάδας και τους γονείς, σε αυτήν την πορεία, με πανεπιστήμια σύγχρονα, ανοιχτά στις νέες τεχνολογίες, με εργαστήρια υπολογιστών και ηλεκτρονικές δικτυακές βιβλιοθήκες, με φτηνό γρήγορο ίντερνετ για όλους τους φοιτητές. Με ολοήμερα σχολεία παντού. Με πρόσβαση στη γνώση, σε κάθε πολίτη που την θέλει, μέσα από το διαδίκτυο, μέσα από το Πανεπιστήμιο, μέσα από τα σχολεία.

Δική μου φιλοδοξία είναι, να είμαι ο πρωθυπουργός που θα υπογράψει με τους πολίτες και θα τιμήσει μια Νέα Κοινωνική Συμφωνία.

Για την απασχόληση και την αγορά εργασίας

Για την οικογένεια και το παιδί,

Για την υγεία,

Για τις συντάξεις,

Για την καταπολέμηση της φτώχειας,

Για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος,

Για τα άτομα με αναπηρία.

Δική μου φιλοδοξία είναι,

Να διπλασιάσουμε τους παιδικούς σταθμούς, μέσα σε μια τετραετία.

Να υποστηρίξουμε την οικογένεια, τα νέα ζευγάρια, τα παιδιά.

Να εξασφαλίσουμε δημόσια δωρεάν ιατρική φροντίδα και περίθαλψη. Ανοιχτή και διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες 24 ώρες την ημέρα – 7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς λίστες αναμονής και φακελάκια.

Να εγγυηθούμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής για όλους τους πολίτες, χωρίς καμιά εξαίρεση, χωρίς ένα περιβαλλοντικό απαρτχάιντ, που δημιουργείται στη χώρα μας, όπου υπάρχει καλό περιβάλλον για τους πλουσίους, αλλά για τον πολίτη δεν υπάρχει καν η πρόσβαση στην θάλασσα, όπως είδατε αυτές τις μέρες και με τις αντιδράσεις των πολιτών της Αττικής. Αυτό δείχνει το πώς η Νέα Δημοκρατία αξιοποίησε την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Να πολεμήσουμε την φτώχεια, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Όχι με προεκλογικές υποσχέσεις όπως ακούμε ξανά από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά διότι είναι μέρος της ιδεολογίας μας.

Να αλλάξουμε την καθημερινότητα του Έλληνα.

Να του δώσουμε σιγουριά, ασφάλεια, αυτοπεποίθηση.

Δική μου φιλοδοξία είναι, να είμαι ο πρωθυπουργός της διαφάνειας και του ήθους.

Που θα απαλλάξει οριστικά τη χώρα από το απόστημα της διαφθοράς, που θα βάλει τέλος στη μυστική διανομή δημόσιου χρήματος από τους κάθε είδους αξιωματούχους του κράτους.

Που θα επιβάλει τον κανόνα, κάθε υπογραφή υπουργού στο διαδίκτυο.

Που θα καθιερώσει τους ισολογισμούς και το διπλογραφικό σύστημα σε όλους τους δημόσιους Οργανισμούς.

Που θα εξασφαλίσει ότι όλες, χωρίς εξαίρεση, οι προσλήψεις στο Δημόσιο, γίνονται μέσα από ετήσιο προγραμματισμό, με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Που θα στελεχώσει την κρατική διοίκηση με διαφάνεια και αξιοκρατία και όχι με κουμπάρους και βαφτισιμιούς.

Ο πρωθυπουργός που θα βάλει τέλος στο ρουσφέτι, στην συναλλαγή, στα κάθε είδους «παραθυράκια», που θα βάλει τέλος στην πολιτική και στις πρακτικές του «βολέματος» των αρεστών αντί των άξιων.

Η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή έδειξε τον δρόμο των «κολλητών», τον δρόμο των «γαλάζιων συνεντεύξεων», τον δρόμο για μια κοινωνία χωρίς αξίες, χωρίς κανόνες, χωρίς μέλλον. Έδειξε τον δρόμο όπου δίκιο έχει ο ισχυρός.

Θα αποκαταστήσω την έννοια του δικαίου.

Την ισχύ του νόμου.

Την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Μιας Δικαιοσύνης που δεν χειραγωγείται, δεν πιέζεται και δεν ελέγχεται από πολιτικούς μηχανισμούς.

Μιας Δικαιοσύνης που μένει πιστή στις επιταγές του Συντάγματος για την προστασία του κάθε πολίτη.

Θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός,

Που θα εγγυηθεί την αυτονομία της πολιτικής απέναντι στην εξουσία του χρήματος και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,

Που θα εγγυηθεί ότι, η Εκκλησία θα παραμένει απερίσπαστη στο πνευματικό της έργο, χωρίς το κράτος να παρεμβαίνει στις υποθέσεις της και αυτή στις δικές του.

Δική μου φιλοδοξία είναι, να είμαι ο πρωθυπουργός,

Που θα ανατρέψει το παρακμιακό κατεστημένο,

Που θα ακυρώσει το ανήθικο μάθημα της Δεξιάς, ότι μόνον αυτός που έχει στενές σχέσεις με την εξουσία, μπορεί να προχωρήσει στην κοινωνία και να πετύχει στη ζωή του,

Που θα δουλέψει για μια κοινωνία αξιοκρατίας,

Που θα δίνει σε όλους τους νέους ίσες δυνατότητες,

Που δεν θα επιβραβεύει την ανηθικότητα, αλλά την ικανότητα.

Δεν θα επιβραβεύει την κομπίνα, αλλά την προσπάθεια.

Δεν θα επιβραβεύει τον συγγενή και τον φίλο του κάθε κομματικού γραφειοκράτη, αλλά εκείνον που πραγματικά έχει τη γνώση, την αξία και την ανάγκη.

Δική μου φιλοδοξία είναι, να είμαι ο πρωθυπουργός που πέτυχε να αλλάξει τη σχέση κράτους-πολίτη.

Κάναμε ένα πρώτο ξεκίνημα με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, πάμε μπροστά για μια ριζική δημοκρατική μεταρρύθμιση των θεσμών και των λειτουργιών, ένα κράτος αποκεντρωμένο, κοντά στις ανάγκες του πολίτη, με μικρότερη κεντρική κυβέρνηση, με βασικές αρμοδιότητες αποκεντρωμένες σε λιγότερες Περιφέρειες, λιγότερους και ισχυρότερους Δήμους.

Ο πρωθυπουργός που θα βάλει τέλος στο κράτος-δυνάστη, το κράτος που θεωρεί τον πολίτη εκ προοιμίου ύποπτο, ξένο, ένοχο. Τέλος στο πελατειακό κράτος, να εδραιώσουμε, επιτέλους, ένα κράτος που υπάρχει και εργάζεται και υπηρετεί τον πολίτη και τα δικαιώματά του.

Που παρεμβαίνει όπου χρειάζεται στις αγορές, για να διασφαλίζει ποιοτικές και προσιτές υπηρεσίες για τους Έλληνες,

Που θα βάλει κανόνες για όλους,

Που εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών, χωρίς να περιορίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του. Ένα κράτος, που δεν είναι τσιφλίκι κανενός, δεν είναι λάφυρο μιας νίκης στις εκλογές. Ένα κράτος που ανήκει σε όλους τους Έλληνες.

Δική μου φιλοδοξία είναι, να φέρω στη χώρα μια μεγάλη καινοτομία, τη νέα δημόσια διαχείριση. Σε κάθε διοικητική μονάδα, σε κάθε χώρο δημόσιας και κοινωνικής ευθύνης, θα υπάρχουν συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι στόχοι, διαφάνεια και αξιολόγηση παντού, για την ποιότητα και την ποσότητα των υπηρεσιών που παρέχονται.

Οι χρηματοδοτήσεις θα συνδέονται και με τα τελικά αποτελέσματα, βάσει δεικτών που θα μετράνε και αντικειμενικά την απόδοση. Θα γνωρίζει ο πολίτης ότι, τα λεφτά του πιάνουν τόπο.

Δική μου φιλοδοξία είναι, να διαχωρίσω πλήρως την κυβέρνηση και το κράτος από την οποιαδήποτε κομματική γραφειοκρατία.

Το κόμμα έχει συγκεκριμένο ρόλο, έχει λόγο για τις πολιτικές μας, έχει λόγο και αξιολογεί το έργο μας, κρίνει την δουλειά μας και αυστηρά, διαπαιδαγωγεί, επιμορφώνει και ενδυναμώνει τη φωνή της κοινωνίας, την κοινωνία των πολιτών. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε, οι αποκεντρωμένοι και συμμετοχικοί θεσμοί να λειτουργούν υπέρ του πολίτη, με διαφάνεια και λογοδοσία. Αυτός είναι ο σύγχρονος και δημοκρατικός ρόλος του προοδευτικού Κινήματος, ενός προοδευτικού Κινήματος όπως το σημερινό ΠΑΣΟΚ, ενός αναγεννημένου Κινήματος, όπως το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Και θέλω να μεταφέρετε σε όλα τα μέλη, τους φίλους μας και τους συμπολίτες μας ένα απλό μήνυμα. Όποιος γίνεται μέλος του ΠΑΣΟΚ, δεν εξασφαλίζει κανένα βόλεμα στο δημόσιο. Όποιος είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει κανένα προνόμιο έναντι άλλων πολιτών. Το ίδιο ισχύει για όλα τα στελέχη μας, συνδικαλιστικά, συνεταιριστικά, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για όλους μας. Για όλους μας που συμμετέχουμε σε αυτό το Κίνημα, από το απλό μέλος μέχρι και τον Πρόεδρο, ξέρουμε ότι, χρέος μας και ύψιστη τιμή μας είναι να προσφέρουμε στο δημόσιο συμφέρον, να προσφέρουμε στον τόπο, να νοιαζόμαστε για τον συμπολίτη μας. Και αυτή η καθημερινή μας στάση, κρίνεται από τον ελληνικό λαό.

Φίλες και φίλοι,

Αυτές είναι οι φιλοδοξίες μου. Αυτές είναι οι φιλοδοξίες όλων μας, αυτό είναι το έργο όλων μας, αυτό είναι το έργο που όλοι μαζί θα κάνουμε πράξη την επομένη των εκλογών. Είναι φιλοδοξίες που εκφράζουν οράματα του ελληνικού λαού. Στο ΠΑΣΟΚ, ούτε σεμνές είναι οι φιλοδοξίες μας- είναι υψηλοί οι στόχοι μας, ούτε ταπεινά τα οράματά μας – είναι οράματα του ελληνικού λαού.

Κοιτάμε το λαό στα μάτια, του λέμε την αλήθεια, δεν χαρίζουμε λόγια και δεν κρυβόμαστε από κανέναν. Δε φοβόμαστε τα δύσκολα και δεν σκύβουμε το κεφάλι σε κανέναν. Βάζουμε τον πήχη ψηλά και κοιτάμε τον ήλιο κατάματα. Προχωράμε μπροστά με την δύναμη του λαού.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Την ώρα που εμείς εδώ σχεδιάζουμε το μέλλον, η κυβέρνηση παραπαίει, η χώρα βρίσκεται σε κρίση. Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου έχει μετατραπεί σε εργαστήριο παραγωγής non papers, κατασκευάζουν σωρό κειμένων, μαύρης προπαγάνδας, με ψέματα, με συκοφαντία για το παρελθόν, με διαφημιστικές ντιρεκτίβες που αφορούν το ίδιο το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός – λένε τα non papers του Μαξίμου και τα φερέφωνα που τα μεταφέρουν – είναι απολύτως προσηλωμένος στους θεσμούς. Είναι λένε «θεσμικός» και γι’ αυτό περιμένει, περιμένει, περιμένει. Περιμένει πρώτα τα πορίσματα για το σκάνδαλο των ομολόγων και ύστερα θα δράσει. Μάλιστα!

Είναι «θεσμικός» ο πρωθυπουργός που κρύβει τα στοιχεία για το σκάνδαλο ογδόντα μέρες τώρα;

Που κατάργησε την έννοια της πολιτικής ευθύνης;

Που τρέμει τις αποκαλύψεις;

Που αρνείται να ερευνήσει τις πρωτοφανείς καταγγελίες για τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου;

Που επέβαλε την καλπονοθεία σε ψηφοφορία για το Σύνταγμα;

Που έχει κάνει ανέκδοτο την λέξη «μεταρρύθμιση»;

Που «επανίδρυσε» το κράτος με την πλήρη κομματικοποίηση των θεσμών;

Είναι «θεσμικός» ο πρωθυπουργός που, ενώ βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο, βάζει κορυφαία στελέχη του να ζητούν αλλαγή του εκλογικού νόμου; Καταλάβαμε ότι, τους έχει πιάσει πανικός. Και τώρα, σκέφτηκε ότι, δεν τον βολεύουν τα γκάλοπ.

Είναι «θεσμικός» ο πρωθυπουργός που έχει ήδη δυο κουμπάρους του να εμπλέκονται σε σκάνδαλα και δεν αντιδρά;

Αυτά τα non papers, αυτά τα φερέφωνα αποκαλούν «θεσμικό» τον πρωθυπουργό που σταμάτησε τις έρευνες για τα μεγάλα σκάνδαλα των παράνομων απαγωγών πολιτών και των υποκλοπών.

Τον πρωθυπουργό που έχει ακόμα δίπλα του, τον υπουργό των απαγωγών, τους υπουργούς των υποκλοπών, τους υπουργούς των επικίνδυνων ομολόγων.

Αυτός ο «θεσμικός» πρωθυπουργός παίζει κομματικά παιχνίδια υπονομεύοντας την αξιοπιστία της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Ταπεινώνεται στην ΕΕ για τον «βασικό μέτοχο» και την υμνεί για την επιτήρηση.

Μια επιτήρηση που διέσυρε τη χώρα μας, τελικά, όχι το ΠΑΣΟΚ, για να εξυπηρετήσει τη Νέα Δημοκρατία.

Μια επιτήρηση την οποία θα πληρώσει η ελληνική οικογένεια.

Μια επιτήρηση που έβαλε σε ομηρία τον πολίτη, την ελληνική κοινωνία, την Ελλάδα. Όπως και θέλει η Νέα Δημοκρατία να έχει τον πολίτη.

Μια επιτήρηση που έφερε καινούρια φτώχεια.

Και τώρα θέλουν να εξαπατήσουν ξανά τους πολίτες, τάζοντας ψίχουλα, μοιράζοντας επιταγές χωρίς αντίκρισμα.

Δεν θα το πετύχουν.

Ο πολιτικός τους χρόνος έχει τελειώσει και μαζί και οι πρακτικές τους. Δεν τους πιστεύει πια ο ελληνικός λαός, ό,τι και αν πουν. Πώς να τους πιστέψει;

Αυτός ο πρωθυπουργός λέει στους Έλληνες εργαζόμενους, αγρότες και πολίτες της περιφέρειας, ότι είμαστε κατά 25% πλουσιότεροι, τόσο πολύ που μπορούμε και να επιστρέψουμε, με γαλαντόμα κίνηση, χρήματα άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν κατάλαβε ο κ. πρωθυπουργός. Αυτά δεν είναι δικά του λεφτά. Είναι λεφτά που σας ανήκουν, είναι λεφτά του ελληνικού λαού, είναι λεφτά τα οποία, δίνοντάς τα πίσω, και πάλι θα πληρώσει η μέση ελληνική οικογένεια.

Μειώνει στα χαρτιά την ανεργία, την ίδια στιγμή που οι άνεργοι αυξάνονται.

Στα ίδια αυτά χαρτιά, ο πληθωρισμός πέφτει, αλλά η ακρίβεια οργιάζει και οι κερδοσκόποι κάνουν πάρτι.

Μιλάνε για ανάπτυξη και τα νοικοκυριά μετράνε τοκοχρεολύσια.

Εμφανίζονται οι «κουμπάροι» με χειροπέδες. Και μετά εξαφανίζονται. Οι χειροπέδες. Όχι οι κουμπάροι.

Αυτοί αλωνίζουν στις «γαλάζιες νομαρχίες».

Αυτό που δεν καταγράφουν τα non-papers που βγαίνουν από του Μαξίμου είναι ότι, έχουμε έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση του non-έργου, της non-ικανότητας, της non-διαφάνειας, της non-αξιοπιστίας, της non-αξιοκρατίας, μια non-κυβέρνηση που το μόνο που αφήνει πίσω της είναι μια γαλάζια non-μενκλατούρα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η χώρα μας περνά από μια βαθιά κρίση. Κρίση πολιτική, κοινωνική αλλά και ηθική.

Το Κίνημά μας έχει χρέος. Να εμπνεύσει. Να εκφράσει την νέα γενιά. Να εκφράσει μια νέα αλληλεγγύη. Να εκφράσει έναν καινούργιο πατριωτισμό.

Έχουμε χρέος να εκφράσουμε το αυθεντικό Κίνημα δημιουργίας και συμμετοχής, προσφοράς στην πατρίδα και ταυτόχρονα υψηλών απαιτήσεων γι’ αυτήν.

Ένα Κίνημα περηφάνιας, που βάζει τον πήχη ψηλά.

Εκεί που αξίζει στην Ελλάδα, εκεί που αξίζει στους Έλληνες.

Ένα Κίνημα εθνικής αυτοπεποίθησης, εμπιστοσύνης στις δυνάμεις μας. Γιατί ξέρουμε ότι μπορούμε. Το αποδείξαμε στο παρελθόν και θα το κάνουμε ξανά.

Ένα Κίνημα αξιών. Που αποφασίζει με γνώμονα το δίκιο. Που επιβραβεύει το σωστό και θωρακίζει τον πολίτη.

Ένα Κίνημα δικαιοσύνης, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, προς κάθε πολίτη που έχει ανάγκη και προς όλους τους λαούς.

Αυτό το Κίνημα είναι και θα είναι η δύναμή μας.

Για το κόμμα, σήμερα. Για την κυβέρνησή μας, αύριο.

Με ρωτάνε, τελευταία, όλο και πιο συχνά. Πώς θα κυβερνήσετε;

Απαντάω. Με σταθερές τις ηθικές και πολιτικές μας αξίες.

Με πυξίδα το συμφέρον της πατρίδας και με τον «οδικό χάρτη» που μας δίνει το Πρόγραμμά μας.

Το Πρόγραμμά μας είναι το καινούργιο συμβόλαιο τιμής που υπογράφουμε με τον ελληνικό λαό.

Και είναι προσωπική μου δέσμευση, είναι δέσμευση όλων μας. Το Πρόγραμμα αυτό θα τηρηθεί μέχρι κεραίας. Κι αυτό θα είναι το πρωταρχικό κριτήριο για την αξιολόγηση του κάθε στελέχους, για την επιλογή του κάθε υπουργού. Όλα τα πρόσωπα αξιολογούνται.

Υπάρχουν και πρόσωπα τα οποία έχει ήδη αξιολογήσει ο ελληνικός λαός αρνητικά.

Υπάρχουν πρόσωπα που τα έφθειρε ο χρόνος, που παγιδεύτηκαν στο σύνδρομο της μονιμότητας, που υπέκυψαν στην λάμψη της κορυφής.

Πρόσωπα που έχασαν την αίσθηση του μεγάλου σκοπού μας και έγιναν απλοί διαχειριστές, χωρίς διάθεση και δύναμη για μεγάλες συγκρούσεις και αλλαγές.

Πρόσωπα που από μαχητές μιας ιδέας, μεταλλάχθηκαν σε τεχνικούς της εξουσίας και των μηχανισμών της.

Ξέρω και σέβομαι την αξιολόγηση του ελληνικού λαού. Αξιολογώ και εγώ τις ικανότητες, την δημοκρατική ευαισθησία, και την ποιότητα του κάθε στελέχους μας.

Υπόσχομαι μια κυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στα αυστηρά κριτήρια του ελληνικού λαού, με επιλογή προσώπων που θα διαχειριστούν την εξουσία, αλλά και τα χρήματά του ελληνικού λαού, με υπευθυνότητα και απόλυτη διαφάνεια, όχι όπως κάνει η Δεξιά. Με την πολιτική βούληση και ικανότητά τους να εφαρμόσουν το Πρόγραμμά μας, με την ικανότητα να τιμήσουν δεσμεύσεις.

Με τη βαθιά συνείδηση ότι το κράτος, η εξουσία, τα κονδύλια, δεν τους ανήκουν, δεν αποτελούν λάφυρα για πλιάτσικο, αλλά ιερή περιουσία του Ελληνισμού, του Έλληνα πολίτη. Κάθε ευρώ θα τo σέβονται και θα το αξιοποιούν για την ανάπτυξη, την καινοτομία, τις μεγάλες τομές, την κοινωνική πρόνοια, την δίκαιη αναδιανομή, την επιβράβευση της αξίας, τη Δίκαιη Κοινωνία.

Σήμερα, εδώ, θέλω να δηλώσω την πρόθεση και τη δέσμευσή μου, χωρίς περιστροφές.

Η κυβέρνησή μου θα είναι μια κυβέρνηση ήθους και αξιών. Μια κυβέρνηση κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς, με υπουργούς που νοιάζονται για τον απλό πολίτη, που τον σέβονται, που δουλεύουν γι’ αυτόν και για τα προβλήματά του.

Θα είναι μια κυβέρνηση εμπιστοσύνης, μια κυβέρνηση ανανέωσης, αλλά όχι ηλικιακού ρατσισμού. Νέα πρόσωπα θα υπάρξουν. Και πολλά. Αυτό είναι δεδομένο. Και γυναίκες, βεβαίως. Αλλά θα αξιοποιήσω και την εμπειρία και την ικανότητα δοκιμασμένων, παλαιότερων στελεχών μας. Καινούριοι και παλιοί θα είναι, όλοι τους, υπουργοί που αξίζουν την εμπιστοσύνη, και του πρωθυπουργού, και των πολιτών, που δεν πρόκειται ποτέ να προδώσουν την εμπιστοσύνη αυτή, που δεν πρόκειται ποτέ να την αξιοποιήσουν για δικό τους όφελος. Γιατί θα είναι όλοι τους πολιτικοί, που ανταποκρίνονται στις ηθικές επιταγές του ελληνικού λαού.

Αυτή θα είναι η κυβέρνησή μου. Έτσι θα κυβερνήσουμε.

Με ανοιχτά τα αυτιά και τα μάτια μας στον έλεγχο της κοινωνίας των πολιτών, με ανοιχτό το μυαλό μας στην κριτική από το κόμμα, από τα κινήματα, από τις Οργανώσεις και από την κοινή γνώμη, με μόνιμη διαδικασία συμμετοχής και αξιολόγησης του έργου μας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το ποτάμι της νίκης δεν γυρίζει πια πίσω!

Όταν μιλήσουν οι κάλπες, οι πολίτες θα καταψηφίσουν και θα γκρεμίσουν τη γαλάζια διαφθορά, την κυβέρνηση των λίγων και ισχυρών, τους εκπροσώπους των μεγάλων και ειδικών συμφερόντων.

Στις εκλογές που έρχονται, οι πολίτες θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ.

Ψήφο εμπιστοσύνης στο Πρόγραμμά μας.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Νέα Μεγάλη Αλλαγή.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Ψήφο εμπιστοσύνης στη Δίκαιη Κοινωνία και στη Δυνατή Ελλάδα, για τον σίγουρο πολίτη.

Οι εκλογές που έρχονται είναι δημοψήφισμα για τη Δημοκρατία. Για να αποκαταστήσουμε την αίσθηση της Δημοκρατίας, την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, την αίσθηση του Δικαίου.

Καλή μας δουλειά, καλή δουλειά στις εργασίες του Συνεδρίου μας.

Καλό μας αγώνα.

Καλή μας νίκη στις εκλογές και καλό κουράγιο για την δουλειά που θα έχουμε την επομένη των εκλογών.

Γεια σας και καλό αγώνα.

prwti_selida_new1.jpg

Advertisements