Έγραψα χθες σ αυτό εδώ το blog πως ελπίζω σε μια Πέμπτη διαφορετική. Μάντης δεν είμαι αλλά κάτι μου λέει πως η Πέμπτη αύριο θα είναι μια μέρα διαφορετική. Και ίσως τελικά ήταν λάθος που σήμερα απεργούν οι δημοσιογράφοι. Αν η διαμαρτυρία αυτή μεταδιδόταν ζωντανά από την τηλεόραση αύριο ίσως να μιλούσαμε για την πτώση μιας Κυβέρνησης τριών μηνών.

Η σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 5 ετών. Ούτε ο πόλεμος στο Ιράκ, Ούτε οι πορείες μνήμης για το Πολυτεχνείο, ούτε οι προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων δεν έφτασαν στο μισό σε όγκο τη σημερινή συγκέντρωση. Ούτε οι πέντε πρωτομαγιές που είχα την τιμή να συμμετέχω στις διαμαρτυρίες, ούτε κάποια άλλη συγκέντρωση τα τελευταία πέντε χρόνια στην οποία συμμετείχα δεν είχε τέτοια συμμετοχή. Ούτε η συγκέντρωση για το Γιαννίτση δεν είχε τέτοιο όγκο όπως μου έλεγε ένας φίλος, χρόνια συνδικαλιστής.

Αυτή η απίστευτη συγκέντρωση ήταν ένα δυνατό μήνυμα στην Κυβέρνηση που δύο και πλέον δεκαετίες μετά βάλθηκε να ενσαρκώσει τον Θατσερισμό στην Ελλάδα. Με μια νέο Ελληνική του διάσταση βέβαια. Με τους κουμπάρους, τα ομόλογα, του προφορικού κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό, του είπα ξείπα, των πολλών και αειμνήστων τριών ΔΕΝ, ΔΕΝ, ΔΕΝ, της απέραντης Ελληνικής, κατά Μαγγίνα, Φιλοξενίας.

Σήμερα οι χιλιάδες αυτοί πολίτες αξίωσαν το αυτονόητο. Ένα δίκαιο και κοινωνικό Ασφαλιστικό σύστημα. Βιώσιμο και δημόσιο. Απαίτησαν μια Κυβέρνηση αντάξια του θεσμικού της ρόλου, που δε θα τους περιπαίζει, που δε θα τους ξεφτιλίζει, που δε τους ωθεί σε αλληλοσπαραγμό. Απαίτησαν το αυτονόητο, μια πολιτεία να μην προστατεύει τους νόμους της ζούγκλας αλλά τους πολίτες από τη ζούγκλα.

Σήμερα διεκδίκησαν τα αυτονόητα. Ένα Ασφαλιστικό σύστημα που θα τους ανταποδίδει δίκαια τους καρπούς της εργασίας τους, που θα τους εξασφαλίζει αξιοπρεπή βίο. Μια πολιτεία που θα ανταποκρίνεται υπεύθυνα στο ρόλο της. Θα τηρεί τις υποχρεώσεις της προς το Ασφαλιστικό σύστημα. Που δεν θα φορτώνει αδίκως τις κοινωνικές υποχρεώσεις, που δεν θα αμνηστεύει τους ανεύθυνους.

Η Αυριανή ημέρα πρέπει να είναι μια διαφορετική ημέρα. Και αν η Κυβέρνηση δεν έλαβε τα μηνύματα της, και αν οι Ρουσόπουλοι και οι Λούληδες τους συμβουλεύουν να κάνουν τις πάπιες ως το ξανασκεφτούν γιατί έρχονται και γιορτές και οι γαλοπούλες είναι πλέον ντεμοντέ…

Ευχαριστώ τον Πάνο Ιατρίδη(http://panosiatridis.blogspot.com/)για τις φωτογραφίες

Advertisements