bru-139.jpgΌπως έγραψα και πριν λίγες ημέρες την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκα Βρυξέλλες. Το ταξίδι ήταν στο πλαίσιο γνωριμίας φοιτητών με το Ευρωκοινοβούλιο που τα διάφορα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν την δυνατότητα να οργανώνουν.

Erasmus for young entrepreneurs

Την ίδια περίοδο όμως στις Βρυξέλλες γινόταν και μια Ευρωπαϊκή συνάντηση για ένα πιλοτικό πρόγραμμα σχετικό με τη Νεανική επιχειρηματικότητα (Pilot project ‘Erasmus for young entrepreneurs’, http://www.jadehellas.eu/beta/meli_show.php?id=405)

Στην συγκεκριμένη συνάντηση υπήρξε επίσημη και οργανωμένη εκπροσώπηση από αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες κάτι που όλως περιέργως(?) δε συνέβη με την Ελλάδα.bru-142.jpg

Η JADE Hellas (Ελληνική Ομοσπονδία Νεανικών επιχειρήσεων) http://jadehellas.eu/beta/? συμμετείχε στη συνάντηση με δική της πρωτοβουλία ως κοινωνικός φορέας μιας και το πρόγραμμα αφορά την Νεανική επιχειρηματικότητα.

Αυτό που αποφασίσθηκε από τους συμμετέχοντες είναι ότι το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει πιλοτικά να λειτουργεί προς το τέλος του 2008.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία αρχικώς τουλάχιστον δεν θα τρέξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και αυτό καθώς η Ελλάδα δεν έχει δομές τέτοιες που να συνδέουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την επιχειρηματικότητα και ειδικότερα με τη Νεανική. Αυτό είναι ένα ζήτημα αν σκεφτούμε ότι τα ποσοστά αυτόαπασχόλησης στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν ευνοεί τους νέους επιχειρηματίες παρά όσους παλιούς είναι χωμένοι στα όποια συστήμτα.

Ένδιαφέρον είχε και η πρόταση του Χαρίδημου Σπινθάκη (http://jarito.wordpress.com/) το πρόγραμμα να ονομαστεί «Xenophon»!!! -Ξενοφώντας: «πατέρας» του management.

Το πρόγραμμα καλύπτει κάθε δράση νεανικής επιχειρηματικότητας. Είτε δηλαδή την επιμόρφωση σε άλλες χώρες σχετικά με τη Νεανική επιχειρηματικότητα, είτε την ανάπτυξη επιχειρήσεων των Νέων και projects και σε άλλες χώρες πέραν της χώρας έναρξης είτε την από το μηδέν ανάπτυξη Νεανικής επιχειρηματικότητας σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Πληροφορίες σχετικά με το κείμενο συμπερασμάτων και άλλα μπορεί κανείς να βρει στον παρακάτω σύνδεσμο: http://ec.europa.eu/enterprise/entrepreneurship/support_measures/erasmus/stakeholdersmeeting/

Γνωριμία με των Ευρωκοινοβούλιο

dsc_0247.jpg Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή των Βρυξελλών ήταν η επίσκεψη μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Εκεί είχαμε τη δυνατότητα μιας ξενάγησης στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου ενώ στη συνέχεια υπήρξε μια ενημέρωση-συζήτηση από τον επικεφαλής της ομάδας των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ κύριο Λαμπρινίδη (http://www.europarl.europa.eu/members/expert/alphaOrder/view.do;jsessionid=82167E9BF0D50F8B4E11A9048B0E1D78.node1?id=28576&language=EL) και την επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ κυρίας Ματσούκα (http://www.europarl.europa.eu/members/expert/groupAndCountry/view.do?partNumber=1&group=1534&country=GR&language=EL&id=28575)

Εκείνο που σε πρώτη φάση με εντυπωσίασε θετικά είναι η συμπεριφορά των δύο συγκεκριμένων Ευρωβουλευτών. Αρκετά χαλαροί, αρκετά οικείοι, ενημερωμένοι μέχρις τελευταίας λεπτομέρειας με μια απίστευτη διάθεση για συζήτηση. Εκεί είδα για πρώτη φορά ίσως πολιτικούς που δεν τους ενδιέφερε το τάδε ή το δείνα σκάνδαλο, αν και σε ποιο ΜΜΕ θα προβληθούν, η θέση του σκουπιδοτενεκέ έξω από το σπίτι τους κλπ κλπ που εδώ σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο μπορεί να συζητιούνται για καιρό και να αποτελούν και πολύ σοβαρά ζητήματα μάλιστα.dsc_0256.jpg

Τα θέματα στα οποία κινήθηκαν ήταν θέματα περιβάλλοντος. Πολύ σοβαρά και πολύ ουσιαστικά. Απογοητεύτηκα όμως όταν αυτά που στις Βρυξέλλες θεωρούν σοβαρά και ουσιώδη εμείς εδώ στην Ελλάδα συχνά τα θεωρούμε κάπως δευτερεύοντα και ανούσια…

Ένα άλλο θέμα στο οποίο υπήρξε αρκετή κουβέντα ήταν στα δικαιώματα του ανθρώπου. Και στο τι αποτελεί δικαίωμα και τι μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα. Εκεί είχε ενδιαφέρον το ερώτημα του Πέτρου του Ιοσηφίδη για τα κολέγια και τις ενδεχόμενες «ποινές» που επισείει πιθανή μη αναγνώριση τους από την Ελληνική πολιτεία. Η απάντηση των Ευρωβουλευτών μας είναι ότι στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει μια έντονα διαστρεβλωμένη αντίληψη στην Ελληνική κοινή γνώμη.

Το όλο ζήτημα ξεκινάει από το πώς κάθε χώρα αποφασίζει να ορίσει την παιδεία. Ως ένα δημόσιο αγαθό-δικαίωμα ή ως ένα εμπορευματικό προϊόν. Από κει εξαρτάται και αν η άσκηση πολιτικής στο χώρο της παιδείας θα είναι ζήτημα Εθνικό ή Κοινοτικό.

Η αίσθηση επίσης που αποκόμισα από την όλη ενημέρωση και συζήτηση είναι ότι εκεί λαμβάνονται εξαιρετικής σημασίας αποφάσεις για τις οποίες εμείς εδώ στην Ελλάδα σπανίως ενημερωνόμαστε. Η πλειονότητα επίσης των Ευρωβουλευτών προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, που είναι και το μεγαλύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη και τους Φιλελεύθερους τρίτο κατά δύναμη κόμμα. Έτσι ο ρόλος πολλές φορές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος περιορίζεται στην άσκηση πιέσεων για συμβιβασμούς πιο κοντά στα κοινωνικά συμφέροντα μιας και κατεξοχήν το Ευρωκοινοβούλιο είναι χώρος «συμβιβασμών» και διαπραγματεύσεων και κατά πολλούς οι αποφάσεις του ορισμένες φορές παρά είναι «δεξιές»!

Βρυξέλλες!

dsc_0092.jpgΑλλά επειδή έχω ήδη φλυαρήσει αρκετά να κλείσω με ορισμένα πράγματα για τις Βρυξέλλες. Στο Βέλγιο μέχρι και την ημέρα που φτάσαμε υπήρχε ακυβερνησία! Σχεδόν 6 μήνες μετά τις Βουλευτικές εκλογές και η Βουλή δεν είχε καταφέρει να εκλέξει την νέα Κυβέρνηση του Βέλγων. Την προηγούμενη βραδιά όλα έδειχναν ότι πιθανό να σχηματίζονταν τελικά μια μεταβατική Κυβέρνηση, όπως και έγινε τις επόμενες ημέρες. Σχεδόν 6 μήνες χωρίς Κυβέρνηση και η χώρα λειτουργούσε καλύτερα ίσως και από Ελβετικό ρολόι παρά τα σοβαρά εσωτερικά τους προβλήματα.

Η πρωτεύουσα του Βελγίου είναι μια εξαιρετική πόλη. Μια πόλη που η ιστορία της και ο χρdsc_0343.jpgόνος φαίνονται σε κάθε της γωνιά. Στις Βρυξέλλες δε θα βρει κανείς «μνημεία». Κάθε της πλατεία, κάθε της δρόμος, κάθε πάρκο έχουν μια ξεχωριστή αξία για τον φωτογραφικό φακό. Ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων η ατμόσφαιρα είναι μαγευτική. Είσαι πλέον στο κέντρο της Ευρώπης. Όχι γεωγραφικά, όχι γραφειοκρατικά αλλά πολιτισμικά!

Παρά τη γεωγραφική της θέση και το έντονο κρύο είναι μια πόλη αρκετά ζωντανή. Τα μπαρ είναι αρκετά ενώ και οι φοιτητές σχεδόν από κάθε γωνιά της Ευρώπης δίνουν έναν ιδιαίτερο τόνο στη νυχτερινή ζωή. Αξίζει επίσης να δοdsc_0181.jpgκιμάσει κανείς τις τοπικές μπύρες που σχεδόν κάθε καλό μαγαζί παραδοσιακά φτιάχνει. Δοκίμασα αρκετές και ελπίζω την επόμενη φορά να δοκιμάσω και άλλες.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Τάσο αλλά και όλα τα παιδιά που βρεθήκαμε σε μια πολύ καλή παρέα, τον Πέτρο, τη Βιβή, την Αντιγόνη, την Διονυσία, το Νίκο, τον Χάρη και πολλά ακόμη παιδεία γιατί σίγουρα ένα μέρος όσο ωραίο και αν είναι δεν μπορεί να ξεπεράσει μια καλή παρέα.

Advertisements