ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Του Νίκου Τσούμα

Γραμματέα Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Δάφνης

Σύντροφοι & φίλοι,

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. βρίσκεται σε ένα ιστορικά κομβικό σημείο. Όλοι γνωρίζουν και θέλουν δεν πολύ-θέλουν ενδόμυχα αναγνωρίζουν ότι ο κύκλος του ως παλαιού τύπου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος έκλεισε. Επίσης τελείωσε και η γλυκανάλατη εποχή του Life Style κόμματος των τηλεοπτικών αστέρων της εκσυγχρονιστικής περιόδου. Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Προέδρου είχε εντυπωσιακά χαρακτηριστικά τα οποία οφείλουμε να μελετήσουμε σε βάθος. Η αλήθεια είναι ότι ήταν μια βαθύτατα δημοκρατική και εξόχως πολιτική διαδικασία που υιοθετήθηκε ακόμα και από αυτούς που την κατέκριναν όταν στην ουσία τους επεβλήθη λόγω της δημοκρατικότητας του Γιώργου Παπανδρέου και όχι διότι οι παλαιοκομματικοί είτε υποστηριχτές του είτε αντίπαλοι του την πίστευαν ή και την πιστεύουν ακόμα. Η 11η Νοέμβρη διέλυσε μερικούς μύθους ενώ παράλληλα ανέδειξε μεγάλες αλήθειες.

ü      1ος Μύθος: Τίποτα δεν αλλάζει από κάτω και είναι αδύνατον να κερδίσεις αν δεν υποκύψεις στα συμφέροντα και στους επιχειρηματίες. Περίτρανα αποδείχτηκε ότι ο πόλεμος των Μ.Μ.Ε., των εκδοτών και επιχειρηματιών έληξε με ήττα του εκλεχτού τους ενώ οι προοδευτικοί πολίτες μαζικά έσπευσαν να τους αποδοκιμάσουν βρίσκοντας στο πρόσωπο του Προέδρου τον πολιτικό που πολεμά όπως και οι ίδιοι την αδικία και την περιθωριοποίηση τους από το Σύστημα. Τολμώ να συγκρίνω στο μέγεθος που της αναλογεί βέβαια και την δική μας εμπειρία στην Δάφνη στις 5 Ιούνη του 2005 όταν και εμείς μια ομάδα νέων που πίστευαν στην συμμετοχική δημοκρατία συντάραξαν την μικρή κοινωνία της πόλης μας εκλέγοντας τον γράφοντα Γραμματέα και τρία ακόμα μέλη στην συντονιστική χωρίς να τους ξέρει ούτε ένας βουλευτής ή και στέλεχος της Β΄ Αθήνας σπάζοντας όλες τις γραμμές με τις δικές μας δυνάμεις. Επομένως οι από κάτω μπορούν και θέλουν σήμερα τις ευκαιρίες να συμμετέχουν.

ü      2ος Μύθος: Οι πολίτες απαξιώνουν τους πολιτικούς και την πολιτική. Τους πολιτικούς και δη τους φθαρμένους και τους κενόδοξους ΝΑΙ την πολιτική όμως ΠΟΤΕ. Απαξιώνουν την πολιτική που τους σερβίρουν τόσα χρόνια και λογικά αφού οι ίδιοι ήταν αποκλεισμένοι και άλλοι αποφάσιζαν γι΄ αυτούς. Αμφιβάλλω αν η λεγόμενη αντιπροσωπευτική δημοκρατία έχει ακόμα μέλλον στον Νέο Κόσμο που γεννιέται πολλώ μάλλω στην Ελλάδα που και η ιστορία μας αλλά και η κουλτούρα μας είναι ταυτισμένη με την Συμμετοχή. 800.000 πολίτες Κυριακάτικα και μετά από μια Ήττα είναι κάτι που αποδεικνύει ότι όλοι οι πολίτες μπορούν και πρέπει να έχουν ρόλους ενεργούς στα κόμματα και στην πολιτική ζωή και όλα στην ατμόσφαιρα αυτό δείχνουν ότι περιμένουν. Ειδικά οι νέοι οι οποίοι από το ίδιο βράδυ των εκλογών και μετά την αποκρουστική εμφάνιση του Δελφίνου έστηναν Δίκτυα και sites για την υποστήριξη του Προέδρου χωρίς καμία γραμμή από πάνω. Η ΑΥΤΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ στο μεγαλείο της!

ü      3ος Μύθος: Η Νίκη του Προέδρου ήλθε από τα λεγόμενα «πρωτοκλασάτα» στελέχη και τους μηχανισμούς τους που τον στήριξαν. Η μεγαλύτερη και εκ του πονηρού αναλήθεια. Γιατί; Πολύ απλά από αυτούς που στήριξαν τον Πρόεδρο οι περισσότεροι δεν κατάφεραν καν να εκλεγούν βουλευτές στις πρόσφατες εθνικές εκλογές και όσοι το κατάφεραν μπήκαν στο «τσακ» που λέμε. Επίσης οι ίδιοι μηχανισμοί αν ήταν τόσο ισχυροί γιατί όχι μόνο δεν μας έδωσαν την Νίκη τον Σεπτέμβρη αλλά υπολειτουργούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ζαλισμένοι από την νέα αύρα του Καταστατικού που πέρασε ο Πρόεδρος το 2005 που δεν την κατανοούσαν και μεταξύ μας δεν την ήθελαν κιόλας; Η εμπειρία μου ως Γραμματέας και ως εκ τούτου πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής της Δάφνης ήταν και μοναδική αλλά και συναρπαστική. Νέοι και νέες αγουροξυπνημένοι από το σαββατιάτικο ξενύχτι που πολύ αμφιβάλλω αν πήγαν καν να ψηφίσουν στις περασμένες εθνικές εκλογές. Μεσήλικες με αγώνες για την δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που αποκλείστηκαν όμως στα «χρυσά» μας χρόνια γιατί ήταν σκεπτόμενοι και όχι αυλοκόλακες και «λαμόγια», ηλικιωμένοι αντιστασιακοί και γενικά όλοι οι απόκληροι ενός συστήματος εξουσίας που ήρθαν να πάρουν έστω μια μικρή ρεβάνς τιμωρώντας το που τους αγνοούσε και τους πέταξε. Γιατί όλοι αυτοί οι ψηφοφόροι και φίλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν εξέλεξαν αυτούς που δήθεν πρωτοστάτησαν ή που «έβγαλαν» τον Παπανδρέου κατά τα λεγόμενα τους στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου; Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αν όλοι αυτοί δεν το έπαιρναν τόσο «επί πόνου» ώστε να γυρνούν εδώ και εκεί «στηρίζοντας» αλλά παράλληλα «κονταίνοντας» τον Πρόεδρο έχοντας όλοι στο νου τους την επόμενη μέρα ο Γιώργος θα έφτανε σε ασύλληπτα ποσοστά. Άλλωστε στην Β΄ Αθήνας σε όσους δήμους είχαν ενεργή ανάμειξη παλαιοί βουλευτές και πολιτευτές τα ποσοστά του Προέδρου ήταν χαμηλά σε σύγκριση με την Δάφνη που δούλεψαν νέοι μόνο άνθρωποι και δούλεψαν πολύ ώστε να έχουμε τεράστια σε σχέση με το μέγεθος της πόλης Συμμετοχή αλλά και αποτέλεσμα 65%. 1.700 ψήφισαν μόνο στην Δάφνη των 15.000 ψηφοφόρων ενώ στις κάλπες που στήθηκαν στο Σπορτινγκ μόνο 3500 ενώ και σε άλλους μεγαλύτερους δήμους και λιγότεροι από εμάς.

Σύντροφοι & φίλοι,

Με το Συνέδριο του 2005 ο Πρόεδρος άνοιξε πολλούς δρόμους. Θα είναι εγκληματικό για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., για την ευρύτερη Κεντροαριστερά , για την Ελλάδα μας να ακούσει τις εισηγήσεις αυτών των παλαιολιθικών στελεχών που θέλουν το Κίνημα να γυρίσει στις παλιές κλειστές δομές υποσχόμενοι τον απόλυτο έλεγχο στον Πρόεδρο. Το σίγουρο είναι ότι ο έλεγχος θα ανήκει σ΄ αυτούς που σε ικανό χρόνο θα απαιτήσουν από τον Πρόεδρο να φύγει γιατί δεν πάει άλλο. Γιατί η ψυχολογία όλων αυτών που διαχειρίστηκαν εξουσία και δη αστική καπιταλιστική είναι να πάρουμε θέσεις για να φάμε. «Δυστυχώς αυτό είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ.» ξέρετε πόσες φορές και πόσοι μου έχουν πει αυτά τα λόγια; Η αλήθεια είναι ότι ο Παπανδρέου και η αληθινή του σκέψη δεν αρέσει σε κανέναν τους. Το έζησα και ως Γραμματέας και ως μέλος της β1 Νομαρχιακής. Όλοι αυτοί που τώρα μιλάνε στο όνομα του ήταν οι ίδιοι που τον λοιδορούσαν για τους φίλους που άφησε να ψηφίζουν τα όργανα, για το ανοιχτό κόμμα, για τα νέα πρόσωπα, για τον λόγο του. Για το όνομα του θεού πρέπει να επικρατήσει επιτέλους η κοινή λογική. Βρισκόμαστε σε μια ψηφιακή εποχή και η συντριπτική πλειοψηφία των «μεγάλο-στελεχών» μας, υποψήφιων βουλευτών, βουλευτών ή και δημάρχων είναι ψηφιακά αναλφάβητοι ή και πραγματικά χωρίς ένα πτυχίο και όμως αυτοί επιμένουν να απαξιώνουν την νέα γενιά και με τις πολιτικές τους κατά την περίοδο που άσκησαν την εξουσία και τώρα επιβάλλοντας και συνεχίζοντας μια άδικη και μισητή επετηρίδα. Δεν κατανοούν δε βασικές αρχές της σύγχρονης κοινωνίας και αποτελούν τροχοπέδη στην πρόοδο. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ο ορισμός της αυτοκτονίας.

Σύντροφοι & φίλοι,

Επειδή πιστεύω ότι οι διαπιστώσεις αυτές είναι κοινές σε όλους εμάς που πιστεύουμε ότι μόνο η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ μπορεί να αναστήσει το Κίνημα, να το βάλει στην κοινωνία και να αποβάλει πρόσωπα και πολιτικές που μας εξέθεσαν και μας εκθέτουν στους πολίτες. Επειδή πιστεύω επίσης ότι ο Αλαβάνος και ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. κάνουν ακριβώς αυτό που θέλουμε και εμείς να γίνει και αυτό θα μας δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στα νέα και μεσήλικα στρώματα που δεν μπορούν να βλέπουν να τους κυβερνούν μέτριοι και λίγοι είναι η ώρα για δράση και προτάσεις. Προτάσεις τολμηρές που θα συνεχίσουν τον δρόμο του ανοίγματος του Κινήματος στην κοινωνία των πολιτών και στις οργανώσεις τους. Στην κατεύθυνση αυτή και μέσα από την τρίχρονη εμπειρία μου μέσα στις κομματικές δομές που αν δεν ήταν οι αλλαγές του 2005 ούτε μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν θα ήμουν σήμερα προτείνω:

Ø       Συνέχιση της συμμετοχής μελών & φίλων σε όλες τις διαδικασίες με σαφέστερο διαχωρισμό των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων τους για να μπορέσουν και άλλες ομάδες νέων να σπάσουν τις γραμμές κατά το παράδειγμα της Δάφνης.

Ø      Δυνατότητα έκφρασης όλων των προοδευτικών πολιτών αναγνωρίζοντας δίκτυα, συνδέσμους, ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται με χώρο αναφοράς το Κίνημα.

Ø      Δυο βασικά όργανα πλην του Προέδρου. Το Εθνικό Συμβούλιο και η Δημοτική Οργάνωση. Ασυμβίβαστο της ιδιότητας του Βουλευτή ή οποιασδήποτε κρατικής ή κομματικής έμμισθης θέσης με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Εθνικό Συμβούλιο με 150 μέλη το πολύ και με ποσόστωση ΗΛΙΚΙΑΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ στο 25% και με 2 θητείες αν είμαστε αντιπολίτευση ενώ να δίνεται η δυνατότητα και 3ης θητείας όταν επανέλθουμε στην κυβέρνηση. Το Εθνικό Συμβούλιο να ασκεί έλεγχο στα κοινοβουλευτικά πεπραγμένα και στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα ενώ παράλληλα να λειτουργεί ως ο κρίκος σύνδεσης της ηγεσίας με την βάση. Ενδιάμεσα να υπάρχουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές σε ρόλο ΜΟΝΟ συντονισμού των Δ.Ο. της ευθύνης τους οι οποίες Ν.Ε. θα εκλέγονται σε ξεχωριστή κάλπη από αυτήν των Δ.Ο. και θα έχουν αντιπροσώπευση από κάθε Δήμο. Γι΄ αυτό απαιτούνται μικρές γεωγραφικά Ν.Ε. ενώ παράλληλα ένα μικρό συντονιστικό των Συντονιστών των Ν.Ε. στην θέση της Περιφερειακής Επιτροπής  για να για να συντονίζουν την δράση περιφερειακά. Προτείνεται επίσης να ισχύσουν τα ίδια ασυμβίβαστα και οι θητείες σε όλα τα όργανα όπως και οι ποσοστώσεις συν αυτή της ηλικιακής ανανέωσης στο 25%. Νομίζω ότι για το επερχόμενο συνέδριο και μόνο γι΄ αυτό ο Πρόεδρος πρέπει στο όνομα της ανανέωσης να προτείνει 50 άτομα στο Εθνικό Συμβούλιο και αυτό γιατί η πικρή εμπειρία των προηγούμενων χρόνων αποδεικνύει ότι δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη σε φθαρμένα υλικά και το κυριότερο είναι αυτά τα υλικά που διώχνουν τον κόσμο από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το ξέρουμε όλοι και πρέπει επιτέλους να δράσουμε. Οι οργανώσεις μας , οι νεολαίοι πρέπει να αυτό- οργανωθούν και να ξεκινήσουν ακτιβίστικες δράσεις ανά δήμους , ανά νομαρχιακές για το περιβάλλον, για την συμμετοχική δημοκρατία, για τα κυκλοφοριακά προβλήματα, για την ακρίβεια , για τα εργασιακά κ.α Δράσεις όμως όχι απλά κουβεντούλες. Ο Πρόεδρος πρέπει όπου εμφανίζεται να περιστοιχίζεται από νέα πρόσωπα για να σηματοδοτηθεί ότι αυτός ήταν ο πρώτος που μίλησε για την ανάγκη της ανανέωσης και μπορεί και θέλει να την κάνει πράξη.

Με την ελπίδα ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει!

Nίκος Τσούμας

Advertisements