«Πραγματικό φιάσκο» χαρακτηρίζει ο επικεφαλής του αρμόδιου Γραφείου της Σκότλαντ Γιαρντ την επιτήρηση και μείωση της εγκληματικότητας με τις κάμερες ασφαλείας. Τουλάχιστον 4,2 εκατομμύρια κάμερες καλύπτουν τη χώρα, περίπου μία για κάθε 14 Βρετανούς…

«Δισεκατομμύρια στερλίνες δαπανήθηκαν για το υλικό, αλλά δεν σκεφτήκαμε τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία θα χρησιμοποιεί τις εικόνες και πώς θα παρουσιάζονται ενώπιον ενός δικαστηρίου. Είναι ένα πραγματικό φιάσκο» δήλωσε ο Μάικ Νέβιλ, επικεφαλής του Γραφείου Οπτικών Εικόνων, Ταυτοποιήσεων και Εντοπίσεων (VIIDO) της Σκότλαντ Γιαρντ.

Μόνο 3% των κλοπών που έγιναν στο Λονδίνο εξιχνιάσθηκαν χάρη σε εικόνες που προέρχονταν από τις αμέτρητες κάμερες επιτήρησης που έχουν εγκατασταθεί στη βρετανική πρωτεύουσα, υπογράμμισε ο Νέβιλ.

Οι κάμερες δεν έχουν ούτε προληπτικό ρόλο, καθώς πολλοί κακοποιοί ξεκινούν υποθέτοντας πως δεν λειτουργούν, σημείωσε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο με θέμα την ασφάλεια. Οι αστυνομικοί δεν θέλουν να χρησιμοποιούν αυτές τις εικόνες «επειδή απαιτούν πολλή δουλειά» είπε επίσης.

Περίπου 4,2 εκατομμύρια κάμερες καλύπτουν τη χώρα, δηλαδή περίπου μία για κάθε 14 Βρετανούς, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, που χρονολογούνται από το 2003. Έτσι ένα πρόσωπο μπορεί να φωτογραφίζεται εν αγνοία του από κάμερες ως και 300 φορές την ημέρα.

Η CCTV (τηλεόραση κλειστού κυκλώματος) γνώρισε πραγματική άνθηση στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με στόχο να προληφθεί η εγκληματικότητα στα εμπορικά κέντρα. Από το 1997, το Εργατικό Κόμμα μετέτρεψε τις κάμερες σε μείζονα εργαλεία πρόληψης.

Στη δεκαετία του 1990, το υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε το 78% του προϋπολογισμού για τον αγώνα κατά της εγκληματικότητας στην εγκατάσταση καμερών. Υπολογίζεται πως από το 1994 ως το 2004, δημόσια κεφάλαια ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων στερλινών (630 εκατομμύρια ευρώ) δαπανήθηκαν για το σκοπό αυτό.

Αναδημοσίευση www.in.gr


Advertisements