Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν πως η Διοικητική Μεταρρύθμιση (Καποδίστριας 2) βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την υλοποίηση της.
Μετά τα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ όπου υπήρξε εκτενείς διάλογος για το θέμα ήρθε η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις αναγκαίες αλλαγές ώστε να αποτελέσει μια πολύ συγκριμένη πρόταση για την διαίρεση της χώρας στους Πρωτοβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο οι αντιδράσεις των Δημοτικών Αρχόντων στη συγκεκριμένη μελέτη είναι έντονες και κάνουν λόγο για προϊόν «δοκιμαστικού σωλήνα» ενώ μέμφονται την σπουδή να δημοσιευτεί η μελέτη πριν ακόμη ολοκληρωθεί ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες.

Η μελέτη που τάραξε τα νερά επιφέρει ριζικές αλλαγές στα σημερινά αριθμητικά δεδομένα των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ.
Συγκεκριμένα προτείνει :

1) Την κατάργηση όλων των σημερινών κοινοτήτων, ανεξαιρέτως

2) Τη μείωση των δήμων από 1.034 που είναι σήμερα σε 380 ή 390 (ανάλογα με το σενάριο)

3) Τον περιορισμό -σημαντικότατο- του αριθμού των ΟΤΑ στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη

Να σημειώσουμε εδώ πως οι προτάσεις της Κυβέρνησης για τις όποιες αλλαγές στη διοικητική διαίρεση της χώρας έχουν περιοριστεί στον αριθμό των Δήμων, την υποβάθμιση ουσιαστικά του ρόλου των Νομαρχιών καθώς και στην ύπαρξη άμεσα εκλεγμένου Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά «διορισμένου» περιφερειάρχη.

Έντονες είναι όμως οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΠΑΣΟΚ που ζητά μια συνολικότερη διοικητική μεταρρύθμιση με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ καθώς και ένα διαφορετικό φορολογικό σύστημα αναλογικότερο ως προς τους ΟΤΑ.
Όσων αφορά τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης όλα δείχνουν πως οι αλλαγές θα κινηθούν σε συναινετικό πλαίσιο στη βάση των προτάσεων των τοπικών κοινωνιών.

‘Έτσι το επόμενο διάστημα ξεκινάει ο διάλογος των Δημοτικών Αρχόντων με τις τοπικές κοινωνίες ώστε τα αποτελέσματα του να αποσταλούν στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Στο παραπάνω πλαίσιο ο Δήμαρχος Αιγάλεω και πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος σε πρόσφατη επιστολή του προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αττικής ζητά τις προτάσεις τους για συναινετικές συνενώσεις με όμορους Δήμου ή Κοινότητες.

Στην επιστολή ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ δεν θέτει σαφές χρονικό όριο για την κατάθεση των προτάσεων ενώ ζητεί από Δημάρχους και Κοινοτάρχες της Αττικής να καταθέσουν ρεαλιστικές και εμπεριστατωμένες προτάσεις.

Η επιστολή αυτή αποτελεί μια εξαιρετική αφορμή για να ξεκινήσει ο διάλογος και στη γειτονία μας στον Άλιμο.

Και θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον το ενδεχόμενο η θέση του Δήμου Αλίμου και η πρόταση του προς τους αρμοδίους να προκύψει μετά από σχετικό δημοψήφισμα.

Των θέμα των συνενώσεων αν και ο ακρογωνιαίος λίθος των όποιων αναγκαίων αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο ο πολίτης έχει δικαίωμα να έχει λόγο που θα μετρήσει στην τελική απόφαση.

Advertisements